Ingezonden persbericht


Maandagavond 7 juli (aanvang 18.00 uur) en dinsdagmorgen 8 juli (aanvang 10.00 uur) zal in de Eerste Kamer het plenaire debat over het Verdrag van Lissabon plaatsvinden. Dit Verdrag is het Europese hervormingsverdrag dat in de plaats komt van de Europese Grondwet die in 2005 door de Nederlandse en Franse bevolking in referenda werd afgewezen.

Belangrijke vraagstukken voor de leden van de Eerste Kamer zijn de taakverdeling tussen de verschillende nieuwe voorzitters van de Europese instellingen, de betrokkenheid van de nationale parlementen en bovenal natuurlijk de ontstane situatie nadat de Ierse bevolking zich op 12 juni jl. per referendum tegen dit Verdrag heeft uitgesproken. Dit referendum vond plaats nadat de Tweede Kamer over het Verdrag heeft gestemd. In debat met de Eerste Kamer zal de regering dus voor de eerste maal in het Nederlandse parlement uitleg moeten geven over de toekomst van het Verdrag van Lissabon.

De fracties in de Eerste Kamer hebben twee schriftelijke rondes met vragen nodig gehad om het Verdrag plenair te kunnen behandelen. PvdA, CDA en D66 hebben zich in de schriftelijke rondes, gelet op de uitgebreide behandeling van het Verdrag in de Tweede Kamer begin juni 2008, beperkt tot het stellen van slechts enkele vragen. VVD, GroenLinks, CU en SGP, en de Partij voor de Dieren hebben meer vragen gesteld. De SP heeft in totaal zo n 120 vragen aan de regering voorgelegd.

Voor meer informatie zie www.europapoort.nl

Hester Menninga

0031-(0)70-3129 228

0031-(0)6-52435090

www.europapoort.nl

www.eerstekamer.nl