Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuw werk Ana Maria Tavares in Kröller-Müller Museum

Otterlo, 7 juli 2008

Ter gelegenheid van Sonsbeek 2008: grandeur presenteert het Kröller-Müller Museum vanaf 5 juli het nieuwe werk Crystal Waters van één van de deelnemende kunstenaars, Ana Maria Tavares. Het werk is tot eind januari 2009 te zien.

De Braziliaanse Tavares (1958) wordt geïnspireerd door de context van haar omgeving. In haar werk voor zowel Sonsbeek 2008 als het Kröller-Müller Museum is dat water, met name de manier waarop water aanwezig is in de omgeving. Water staat voor de bron van het leven en de kracht van de natuur. Tijdens haar onderzoek in de omgeving ontdekte Tavares 81 sprengen en beken rondom de Veluwe. In Park Sonsbeek heeft Tavares met Secrets of the waters op vijf punten ondergrondse waterknooppunten, de zogenaamde `sprengkoppen', gemarkeerd door grote ronde spiegels met een stenen rand waarop zij een mantra heeft aangebracht. Deze mantra 'Desire, Deserve, Delight, Still Life, Sparkling Water, Still Water, Sparkling Life' verwijst naar verlangen en het leven.

Een andere inspiratiebron voor het werk is een Afro-Braziliaans ritueel. Elk jaar worden de trappen van de kerk van Bonfim in de stad Salvador in Brazilië met gearomatiseerd water schoongewassen door zwarte vrouwen. In dit ritueel vloeien elementen uit verschillende tijden en verschillende godsdiensten samen: `wassen' staat voor zuivering. Om hun polsen dragen de vrouwen kleurige linten: geluksbandjes met verknoopte wensen. Bij het knopen van gekleurde wenslinten om de pols worden drie knopen in het lint gelegd. Bij elke knoop wordt een wens gedaan. Als de stof verslijt en het lint van de pols valt, worden je wensen vervuld.

In het museum vormen de namen van de beken afgewisseld met de mantra het uitgangspunt voor Crystal Waters. Het geheel is vormgegeven in gekleurde, spiegelende perspexlagen. De mantra is ook ingeweven in de linten van het vaandel, The Wish-Ribbon Net, dat tijdens de Processie van Sonsbeek is rondgedragen. Dit vaandel is uitgevoerd in samenwerking met de Vrienden van Sonsbeek. Een korte videodocumentaire laat de totstandkoming zien. The Wish-Ribbon Net , de documentaire en een kaart waarop de namen en de locaties van de sprengen en beken staan, vormen samen met Crystal Waters de installatie in het museum.

Een kaart omhuld met een geluksbandje is te koop bij Sonsbeek 2008 en in de museumwinkel.

# # # # #



Ingezonden persbericht