Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 24 april 2008

Nieuwe kans voor jonge wetenschappers bij biotech-bedrijven

Van 7 tot 18 juli is Amsterdam het toneel van de eerste internationale BioBusiness Summer School. Jonge wetenschappers uit binnen- en buitenland volgen gedurende twee weken een interactief cursusprogramma, waarin zij kennismaken met het biomedische bedrijfsleven en de carrièremogelijkheden bij biotech-bedrijven. Dit programma voor promovendi in life sciences wordt georganiseerd door het AMC in nauwe samenwerking met kennisinstellingen en bedrijfsleven uit de zogeheten Noordvleugel van de randstad, zoals het Amsterdam BioMed Cluster en het Academisch BioMedisch Centrum Utrecht. Gisteren maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat het een 'Pieken-in-de-Delta-subsidie' heeft toegekend voor de startfase van het project. Daarnaast ondersteunt de gemeente Amsterdam dit initiatief dat bijdraagt om de stad internationaal als kenniscentrum op de kaart te zetten.

De Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft becijferd dat het aantal promovendi de laatste jaren toeneemt terwijl de hoeveelheid vaste aanstellingen voor wetenschappelijk personeel in de publieke sector stagneert of zelfs afneemt. Zestig procent van de promovendi wil graag verder in de wetenschap, maar voor slechts een kwart is er een vervolgfunctie. Bij de life-sciences-bedrijven bestaat grote behoefte aan jonge wetenschappers. Deze bedrijfssector maakt een sterke groei door en wordt gestimuleerd om de komende jaren nog sterker te groeien. Veel promovendi zijn echter relatief onbekend met de mogelijkheden en achtergronden van deze sector. Daardoor is het moeilijk voor de groeiende biotech-bedrijven om geschikte kandidaten aan te trekken en missen de promovendi interessante carrièrekansen.

De BioBusiness Summer School biedt hiervoor een mogelijkheid. Dat hieraan grote behoefte is bij de doelgroep, blijkt uit de vele aanmeldingen van promovendi, bedrijven en overige partijen die hieraan willen meewerken. 'Het is goed voor excellente onderzoekers om ook een loopbaan in de biotechnologie te overwegen, en zich niet alleen te richten op een academische carrière', zegt prof.dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC, en bedenker van de internationale BioBusiness Summer School. De Summer School vindt voor het grootste gedeelte plaats in het AMC, maar er zijn ook programma-onderdelen in Utrecht, Leiden, Naarden en één dag in het buitenland.

Meer informatie kunt u vinden op www.biobusinesssummerschool.nl


Noot voor de redactie (

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam