Gemeente Leidschendam-Voorburg


Inloopavond herontwikkeling terrein Schakenbosch


3 juli 2008 - Op maandag 7 juli van 20.00 tot 22.00 uur wordt in de vergaderzaal Robert Fleury in het vergadercentrum t Veurhuis op het terrein Schakenbosch te Leidschendam een inloopavond georganiseerd over de herontwikkeling van het terrein Schakenbosch. Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over het concept ruimtelijk kader en gebiedsuitwerkingen en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor de herontwikkeling het terrein Schakenbosch hebben burgemeester en wethouders onlangs ingestemd met de concept ruimtelijk kader om deze voor te leggen aan belanghebbenden en omwonenden. Op 15 juli zal het ruimtelijk kader worden gepresenteerd aan de Commissie Openbaar Gebied van de gemeenteraad.

Verbetering van het terrein
Op het terrein, tussen de Veursestraatweg, de Noordsingel, Sportpark Kastelenring en de Duivenvoordecorridor, wil de gebruiker van de locatie - de Stichting Rivierduinen - de huisvesting en de zorgvoorzieningen voor haar patiënten kwalitatief verbeteren. De stichting wil een integrale gebiedsontwikkeling voor wonen en zorg en zorggelieerde functies in een groene omgeving in de overgangszone tussen het stedelijk gebied en het buitengebied (Duivenvoordecorridor). Deze zone is in de structuurvisie benoemd als schakelzone Schakenbosch.

De huidige gebouwen zijn zodanig verouderd dat veel gebouwen gesloopt worden en op het stichtingsterrein gefaseerd nieuwbouw gaat plaatsvinden. Het plan van de zorginstellingen is globaal te verdelen in drie deelplannen: herontwikkeling van de huidige zorgvoorziening van de Stichting Rivierduinen elders op het terrein (deelplan Rivierduinen), nieuwbouw van een zorgvoorziening en onderwijshuisvesting (J.C. Pleysierschool) voor jongeren voor de Stichting Banjaard (deelplan De Banjaard), en ontwikkeling van woningbouw en recreatieve functies (deelplan woningbouw).

Ruimtelijk kader Schakenbosch
De eerste stap om te komen tot deze nieuwe ontwikkelingen is het opstellen van een ruimtelijk kader. Dit kader, dat is opgesteld in overleg met de initiatiefnemer, geeft aan hoe het terrein in de toekomst ingericht kan worden. Het geeft de grenzen aan van bebouwing, groen, wegen en voet- en fietspaden.
Het geeft nog niet aan wat er werkelijk komt. Alleen voor het deelplan Rivierduinen zijn al ontwerpen voor de gebouwen gemaakt.

De nieuwe inrichting van dit deelgebied valt binnen de randvoorwaarden zoals deze zijn opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. De ruimtelijke procedure voor deze deelontwikkeling zal een bouwaanvraag zijn. Deze procedure wordt naar verwachting begin 2009 gestart. De overige twee deelgebeiden dienen te worden uitgewerkt, waarna een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld voor het totale terrein Schakenbosch. Naar verwachting start deze bestemmingsplanprocedure in
2009. De deelgebieden Rivierduinen en de Banjaard zullen naar verwachting eind 2010 zijn gerealiseerd. Het woningbouwgedeelte wordt vanaf 2012 gerealiseerd.