Ingezonden persbericht

Persbericht

(svp niet plaatsen vóór maandagavond 7 juli 2008 - 18.00 uur)

Airborne Wandeltocht in zicht

Het opzetten van de ereboog van de Airborne Wandeltocht op de Utrechtseweg in Oosterbeek, betekent de start van de vele voorbereidingen voor alweer de 62ste editie van dit evenement. Traditiegetrouw wordt de boog op de eerste maandag van juli vóór het Airborne Museum geplaatst, waar deze nu al weer 17 jaar staat. Bij de 45e wandeltocht verdween de oude stalen ereboog op de Talsmalaan, nadat Oosterbeekse ondernemers spontaan hadden bijgedragen voor een nieuw exemplaar. Deze kwam op zijn huidige plek te staan. Enkele jaren geleden verdween het stalen geraamte spoorloos uit de opslag en daar kwam de huidige moderne boog voor in de plaats. Met hulp van brandweer, gemeentewerken en vrijwilligers wordt de boog in vier uurtjes op zijn plaats gezet, wachtend op de eerste wandelaars. Die zullen er op 6 september weer in grote getale onder door lopen. Daarna verandert men de teksten in een welkomsttekst voor de veteranen die later in september de herdenkingen bezoeken. Kaarten voor de wandeltocht zijn nu al te bestellen via www.airbornewandeltocht.nl.

Jeugdproject 2008

Met de aanstelling van Mario Derksen als coördinator Jeugdzaken binnen het bestuur van de Airborne Wandeltocht, gaan dit jaar enkele nieuwe activiteiten van start. Een dag voor het begin van de schoolvakanties ontvingen drie leerlingen van de Christelijke Airborneschool te Renkum een oorkonde. Zij waren de prijswinnaars van een tekenwedstrijd, een initiatief in samenwerking met het Airborne Museum. Na een bezoek aan het museum werden de kinderen van groep 7 & 8 gevraagd daarover een tekening te maken, met als thema 'vrijheid'. De winnende tekening van Charlotte Blijenberg uit groep 8 siert niet alleen het wandelboekje 2008, maar is in de eerste week van september in het museum voor iedereen te zien, samen met 24 andere fraaie tekeningen. Doel van het project is kinderen meer bewust te maken van het herdenkingselement van de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld.

Wandelquiz

Voorafgaand aan de 62e Airborne Wandeltocht krijgen kinderen tot 12 jaar een puzzelformulier overhandigd, dat ze onderweg kunnen invullen. Langs de route staan borden waar de kinderen attent gemaakt worden op een vraag op het formulier. De vragen doen niet alleen een beroep op de parate kennis van het kind, maar wijzen ze tevens op de verschillende historische aspecten van de wandeltocht. De prijswinnaars worden later in september bekend gemaakt.

Naschrift

De 62ste Airborne Wandeltocht wordt traditiegetrouw gehouden op de eerste zaterdag in september (6 september 2008). Aan de 61ste editie namen 30.201 wandelaars deel uit 15 verschillende landen. Uitgebreide informatie is te vinden op de officiële website www.airbornewandeltocht.nl.