European Union



Brussel, 7 juli 2008

Nederland presenteert tweede jaarlijkse betrouwbaarheidsverklaring over besteding EU-geld

De Europese Commissie is ingenomen met de Nederlandse betrouwbaarheidsverklaring en spoort de andere lidstaten aan dit voorbeeld te volgen.

De verklaring werd officieel gepresenteerd door Wouter Bos, de Nederlandse vicepremier en minister van Financiën.

"Ik feliciteer de Nederlandse regering met dit goede voorbeeld en vraag alle lidstaten beter rekening en verantwoording af te leggen over de besteding van het EU-geld waarover zij beschikken", zei Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie en belast met administratieve zaken, audit en fraudebestrijding. "Ruim driekwart van de EU-begroting wordt door de lidstaten uitgegeven; de nationale autoriteiten kunnen dus de nodige zekerheid verschaffen over de manier waarop dit overheidsgeld wordt besteed", voegde hij eraan toe.

Voor verbetering vatbaar

De Europese Rekenkamer en het Europees Parlement hebben nog steeds veel kritiek op de uitvoering van dit deel van de EU-begroting. De Europese Commissie is groot voorstander van jaarlijkse nationale beheersverklaringen over EU-geld, die worden gecontroleerd door nationale controle-instanties. Dit zou niet alleen tot grotere verantwoordelijkheid en politieke betrokkenheid van de lidstaten ten aanzien van EU-geld leiden, maar ook tot een beter financieel beheer, strengere controles en minder risico op onregelmatigheden.

Tot nu toe hebben behalve Nederland alleen het Verenigd Koninkrijk en Zweden laten weten een dergelijke verklaring te willen uitbrengen, en in Denemarken heeft de hoogste nationale controle-instantie het beheer van het EU-geld beoordeeld.

Het Nederlandse model

De nationale betrouwbaarheidsverklaring van Nederland is een jaarlijkse verklaring van de minister van Financiën, namens het kabinet, aan het nationale parlement en aan de Europese Commissie over de regelmatigheid van het financieel beheer van de EU-middelen in Nederland. De verklaring die nu is gepresenteerd, heeft betrekking op de landbouwuitgaven uit de EU-begroting in Nederland voor het boekjaar van 16 oktober 2006 tot 15 oktober 2007.

In de verklaring wordt zekerheid gegeven over de werking van de Nederlandse controlesystemen en over de regelmatigheid van de betalingen uit het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Anders dan in de verklaring van vorig jaar, geldt deze zekerheid ook de eindbegunstigde van het geld. De betrouwbaarheidsverklaring is gebaseerd op controlebewijsstukken en bevat waar nodig punten van voorbehoud.

Volgend jaar zal de nationale betrouwbaarheidsverklaring ook betrekking hebben op de structuurfondsen.