Ingezonden persbericht

VDO verbetert de
digitale tachograaf

Europa's grootste producent van ritregistratie-apparatuur, VDO heeft een aantal veranderingen doorgevoerd aan de digitale tachograaf DTCO 1381. Daarmee krijgt ondernemer de mogelijkheid het apparaat op simpele wijze in te zetten voor bijvoorbeeld chauffeurgebonden brandstofverbruik registratie. De chauffeur zal daarnaast blij zijn met de mogelijkheid dat de tachograaf automatisch op rust springt als hij de motor afzet, net als in het tijdperk van de schijf.

Hoewel VDO niets kan veranderen aan het pakket van eisen waaraan de wettelijk verplichte ritschrijver moet voldoen, heeft men wel kan kans gezien op een aantal belangrijke punten het dagelijks gebruiksgemak te verbeteren. Die omvatten drie noviteiten: een belangrijke software update voor de tachograaf zelf, de mogelijkheid de tachograaf maximaal twee externe gebeurtenissen te laten registreren en de launch van een nieuwe mobiele kaartlezer die het mogelijk maakt dat de chauffeur zijn kaart download zonder dat er een computer in de buurt is.

Automatisch op rust
Voor de VDO digitale tachografen met firm ware 1.2 (vanaf serienummer 428.865) is er een software update waardoor het mogelijk wordt dat de tachograaf na het uitzetten van de motor zelf op rust springt. Veel chauffeurs vonden het in de praktijk enorm hinderlijk dat ze zelf moesten aangeven of ze aan het rusten of werken waren. Standaard bleef de DTCO op werken staan. Daardoor kwamen veel chauffeurs aan het einde van de week in moeilijkheden met hun arbeidstijd. De update kan worden uitgevoerd in de erkende werkplaats en de bruto adviesprijs bedraagt E 99,- ex BTW. Overigens hebben alle VDO DTCO 1381 apparaten vanaf augustus 2007 de firm ware versie 1.2.a waar de omzetfunctionaliteit al in zit. Standaard staat die echter niet aan maar kan bijvoorbeeld bij aflevering al direct worden geactiveerd.

Brandstof registratie
De meeste VDO DCTO 1381 kunnen nu zo ook zo geprogrammeerd worden dat ze data kunnen vastleggen van maximaal twee externe datagevers. Daarmee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld én de bewegingen van de laadklep te registreren én het brandstofverbruik van de auto per chauffeur bij te houden over de CAN-bus van de auto. De gegevens worden opgeslagen in de digitale tachograaf en tegelijk uitgelezen met het downloaden. De data worden dan zichtbaar in een aparte file van het VDO ritregistratie programma TIS-Office of TIS-Web. Zo wordt het voor een vervoerder heel eenvoudig zijn brandstofverbruik per chauffeur vast te leggen óók als die steeds van auto wisselt. Met name dat laatste gebeurt steeds meer. De vervoerder kan dan met een juiste aanpak vele duizenden Euro's besparen en tegelijkertijd iets voor het milieu doen.

Mobiele kaartlezer
Om het eenvoudiger te maken, de gegevens van de chauffeurskaart op elk gewenst moment te downloaden, heeft VDO een nieuwe mobiele kaartlezer op de markt gebracht die onafhankelijk van een computer op elk moment de gegevens van een chauffeurskaart op een downloadkey II kan overzetten. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor chauffeurs in de nachtploegen, buiten kantooruren hun kaartgegevens te downloaden zonder dat er een computer hoeft aan te staan. De mobiele kaartlezer werkt op vier batterijen of een adapter. De werking is heel eenvoudig: de kaart er in steken en de overdracht begint. Een lampje geeft aan wanneer de overdacht gereed is. De lezer kost E 399,- bruto ex. Als actie krijgt de ondernemer voor slechts E 199,- er een jaar lang een abonnement bij op TIS-Web, de ritregistratie software van VDO. Dit ongeacht het aantal auto's.

Over VDO
VDO is een geregistreerd handelsmerk van Continental Automotive. Het Continental-concern behoort met een jaaromzet van meer dan 25 miljard euro (jaarcijfers 2006) wereldwijd tot de vijf grootste toeleveranciers in de automobielindustrie. Als aanbieder van remsystemen, systemen en componenten voor aandrijving en chassis, instrumentatie, infotainment-oplossingen, voertuigelektronica, banden en technische elastomeerproducten draagt de onderneming bij aan een grotere rijveiligheid en aan de bescherming van het milieu. Daarnaast is Continental een competente partner op het gebied van automobiele communicatie via netwerken. De onderneming heeft momenteel circa 150.000 medewerkers in dienst in bijna 200 vestigingen in 36 landen.

---


Noot aan de redactie (