Waterschap Rivierenland

Maaien voor de zomerschouw

Dit jaar houdt Waterschap Rivierenland voor het eerst in haar hele werkgebied een zomerschouw. Tijdens deze inspectieronde controleren dijkopzichters of de particuliere percelen aan de dijk gemaaid zijn. De schouw start op 8 juli aanstaande en duurt één week.

Sterke dijken

"Zorgen voor droge voeten" is een van de hoofdtaken van het waterschap. Daarvoor zijn sterke dijken onmisbaar. De grasmat is in dit verband misschien belangrijk. De wortels van het gras houden de grond van het dijklichaam vast en maken de dijk bestand tegen hoge waterstanden. Regelmatig maaien zorgt voor een goede doorworteling. Het waterschap maait twee maal per jaar alle percelen die zij zelf in eigendom en beheer heeft. Het maaisel blijft daarna ongeveer 10 dagen liggen om de zaden de kans te geven zich te verspreiden.

Maaiplicht

Andere eigenaren en gebruikers van percelen op de taluds en de bermen van de dijken zijn verplicht om voor het onderhoud van deze percelen te zorgen. Dit is vastgelegd in de Keur voor waterkeringen en wateren van het waterschap. Om ook op hier een goede grasmat te krijgen, is het belangrijk dat er begin juli gemaaid is. Het waterschap verzoekt eigenaren en gebruikers in regiobreed geplaatste advertenties om de percelen vóór 8 juli te maaien. Tijdens de komende zomerschouw wordt gecontroleerd of dat inderdaad gebeurd is. Eigenaren of gebruikers die niet gemaaid hebben, worden daar op aangesproken.

Drie schouwmomenten

Traditioneel kende het waterschap al twee schouwmomenten, één in het voorjaar en de andere in het najaar. Tijdens de voorjaarsschouw worden de dijken na het hoge water van de winterperiode geïnspecteerd op schade als gevolg van erosie en drijfvuil. De najaarsschouw staat in het teken van het komend hoogwaterseizoen. Tijdens die controle wordt ondermeer gekeken naar het onderhoud van de grasmat, de condities van het talud en of het vee van de dijk is. Vanwege het belang van een sterke grasmat is daar nu de zomerschouw aan toegevoegd.

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer

Naar boven