Gemeente Dalfsen

Van glis tot klapschaats.

04-07-2008

In de periode 8 juli tot en met 7 augustus organiseert de gemeente Dalfsen in samenwerking met IJsclub Stokvisdennen een tentoonstelling in de burgerzaal van het gemeentehuis. Deze expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van de "schaats". Afbeelding Glis

Laatste tentoonstelling in huidige gemeentehuis

Deze expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van de "schaats". De gehele collectie is eigendom van de heer A. van der Graaf uit Numansdorp. Naast de aanwezige schaatscollectie geeft de lokale ijsclub ook inzage in zijn historie. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Aanleiding tot deze samenwerking is de veertigste verjaardag van de ijsclub op 7 november 2008.
De benaming voor de expositie is niet uit de lucht gegrepen. "Glis" is de benaming van de zogenaamde benen schaatsen. De "glissen" waren gemaakt van botten van dieren. Je kon er niet echt op schaatsen maar je duwde je af met een stok om vooruit te komen. Rond 1490 kwam de houten schaats met ijzeren glij-ijzer in beeld. Vanaf die tijd zijn de schaatsen steeds aan verandering en verbetering onderhevig. In de 19e eeuw kwam daarbij ook nog het verfraaiingaspect. In de 20e eeuw kwam tenslotte de klapschaats.