Salarisverschil tussen mannen en vrouwen wordt kleiner

08/07/2008 10:01

LVB Networks

Mannen verdienen gemiddeld 11,8% meer dan vrouwen

Amstelveen, 8 juli 2008 - Evenals in de voorgaande jaren verdienen mannen nog altijd meer dan vrouwen. Gemiddeld genomen verdienen mannen 11,8% meer dan vrouwen in ogenschijnlijk dezelfde functie. Het salarisverschil wordt wel kleiner, vorig jaar was dit nog 18%. Het salarisstijgingspercentage van mannen is dit jaar gemiddeld 3,68% tegen 3,65% van de vrouwen. Denise Tollens, Mercer: "Organisaties houden steeds meer rekening in hun beleid met gelijke beloning. We zien dit deels door gelijke salarisstijging van mannen en vrouwen en deels door het verkleinen van verschillen bij aanname van nieuwe medewerkers ". Dit blijkt uit de Beloningsindex 2008, het jaarlijks terugkerende beloningsonderzoek van Mercer en ADP. Dit jaar namen meer dan 500 organisaties deel aan het onderzoek. De hoogste uitschieters: de mannelijke communicatiemanager verdient 15,71% meer dan zijn vrouwelijke collega en de vrouwelijke inkoper verdient 9,11% meer dan haar mannelijke collega.

Verschillen per functie

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen, in het voordeel van de man, is te vinden in de functie van communicatiemanager. De mannelijke communicatiemanager (57.100 euro) verdient 15,71% meer dan zijn vrouwelijke collega (48.200 euro). Er zijn echter ook functies waar vrouwen meer verdienen dan mannen. Zo verdient een vrouwelijke inkoper (41.700 euro) ruim 9,11% meer dan haar mannelijke collega (37.900 euro). Er is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele 13e maand en vaste bonus.

Stijgingspercentages

Voor de mannelijke proces engineers is het salarisstijgingspercentage (7,13%) het hoogst. Voor de vrouwen is het salarisstijgingspercentage het hoogst bij de assistent boekhouders met 7,72%. Goede tweede en derde bij de mannen zijn de productiemanager met 6,17% en het hoofd klantenservice met 5,92%. Bij de vrouwen komen de junior consultant met 5,85% en de marketing manager met 5,54% als tweede en derde uit de bus. De laagste salarisstijging van de mannen wordt gevonden bij de key accountmanager met 1,79%. Bij de vrouwen is dit de baliemedewerker met 1,60%.

De Beloningsindex

De Beloningsindex is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beloningsstatistiek en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van ADP Nederland en Mercer (Nederland) B.V. De resultaten van het onderzoek, uitgesplitst voor meer dan 100 veelvoorkomende functies in Nederland, verschijnen in de Beloningsmonitor, een uitgave van Performa Uitgeverij. Aan de Beloningsindex werkten dit jaar meer dan 500 (middel)grote organisaties in diverse industrieën en bedrijfstakken mee. Er is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele 13e maand en vaste bonus. Voor meer informatie zie www.beloningsindex.nl.

Mercer

Mercer (Nederland) B.V. is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 17.000 werknemers in 42 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem, Groningen en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).

ADP Nederland

Meer dan een miljoen werknemers in Nederland krijgen iedere maand hun loonstrook van ADP Nederland BV. Dit aantal stijgt ieder jaar. ADP groeit gestaag en kent steeds meer grote organisaties als klant. ADP ontwikkelt al 50 jaar systemen en services voor salaris-, benefits- en personeelsadministraties én verzorgt de verwerking daarvan in een eigen, uitstekend beveiligd, computercentrum. In Nederland is ADP veruit het grootste bedrijf met dit specialisme.

ADP Nederland BV is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Amerikaanse concern Automatic Data Processing Inc. Wereldwijd heeft ADP 570.000 klanten en verwerkt voor meer dan 32 miljoen werknemers salarissen. De mondiale omzet bedraagt ruim 7 miljard US-dollar. Kijk voor meer informatie ook op www.adp.nl en www.adp.com






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,