Minister Klink wil vaccinatie tegen HPV opnemen in Rijksvaccinatieprogramma

Minister Klink wil vaccinatie tegen HPV opnemen in Rijksvaccinatieprogramma

Minister Klink van Volksgezondheid (VWS) wil vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) voor alle twaalfjarige meisjes, vanaf september 2009 opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Ook is hij voornemens een inhaalcampagne uit te voeren voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar, startend in de eerste helft van 2009.

Naast de invoering in het RVP en de inhaalcampagne stelt de minister onderzoek in om het voorkomen van baarmoederhalskanker in deze groep langdurig te volgen.

De minister schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op het advies over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker dat hij in april van de Gezondheidsraad ontving.

Het humaan papillomavirus (HPV) is de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Jaarlijks telt Nederland ongeveer 600 ziektegevallen en overlijden er 200 à 250 vrouwen als gevolg van deze ziekte. De Gezondheidsraad heeft berekend dat landelijke vaccinatie van 12-jarige meisjes op den duur tot een halvering van deze ziektelast kan leiden.

De minister geeft aan het belangrijk te vinden dat vaccinatie tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma gratis en programmatisch wordt aangeboden. Op deze wijze kan de aanzienlijke ziektelast van baarmoederhalskanker en het daarmee gepaard gaande persoonlijke leed in de toekomst worden verminderd.

De minister heeft het Nederlands Vaccin Instituut inmiddels opdracht gegeven een Europese aanbestedingsprocedure te starten om fabrikanten uit te nodigen een offerte te doen voor de levering van HPV-vaccins. De minister benadrukt in zijn brief dat hij HPV-vaccinatie alleen in het RVP kan opnemen als deze vaccinatie kosteneffectief is. Daarvoor zal de huidige prijs van het vaccin moeten dalen.

Noot voor redacties (