Gemeente Abcoude


De Meerlanden nieuwe inzamelaar afval in gemeente Abcoude

Het college van burgemeester en wethouders is heeft in haar vergadering van dinsdag 1 juli besloten om de afvalinzameling van de gemeente Abcoude per 5 oktober voorlopig te vergunnen aan De Meerlanden Holding N.V. De partij kwam in de Europese aanbesteding met een bedrag van EUR 113.421 als goedkoopste uit de bus. Dit betekent dat de Meerlanden per oktober verantwoordelijk is voor de inzameling van het afval. Icova, de partij die dit nu doet, zal dan niet langer actief zijn als de inzamelaar van het huisafval in de gemeente. Op welke dagen de Meerlanden het afval in gaat zamelen is nog niet bekend. Naar verwachting kunnen wij in augustus hier meer over berichten.

Rolcontainers Niet alleen het bedrijf dat gaat inzamelen verandert, ook de wijze van inzamelen wordt anders. De gemeente stapt af van de bekende zakken en gaat over op rolcontainers. Op deze manier hoopt de gemeente het zwerfaval dat nu ontstaat doordat zakken worden opengescheurd door katten of vogels tegen te gaan. Ook is het zo dat de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers van de ophaaldienst verbeteren door het gebruik van de rolcontainers. De rolcontainers zullen in de loop van september worden verspreid onder de huishoudens van Abcoude.

Voor het buitengebied verandert er nog meer. Naast een rolcontainer voor het afval krijgen de inwoners die buiten de dorpskernen wonen ook een minicontainer voor papier. Momenteel laat de scheidingsgraad van het papier in het buitengebied te wensen over. Dit is zonde. Papier kan veel opleveren en goed worden hergebruikt, mits het gescheiden wordt ingezameld. Het is namelijk niet mogelijk om papier, nadat het tussen het restafval is gekomen alsnog te scheiden. Zo hoopt gemeente Abcoude de kosten voor het verwerken van het afval te drukken én bij te dragen aan een schoner milieu.

In de komende periode zal de gemeente op verschillende manieren laten weten wat deze nieuwe inzamelingswijze concreet betekent voor de inwoners van gemeente Abcoude.
---

8 juli 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007