Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan consequent beleid inzake vrijwillige terugkeer (08/07/08)

Een consequent oriënteringsbeleid op het vlak van vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst moet een essentieel onderdeel worden van het migratie- en inburgeringsbeleid. Gezien de uitdagingen op dit vlak is het noodzakelijk de taboesfeer te doorbreken en moeten we over een degelijk en menswaardig beleid inzake vrijwillige terugkeer durven spreken. Bij gebrek aan een duidelijk beleid stapelen de problemen zich enkel op. Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) vroeg minister Keulen naar de inspanningen ter zake op Vlaams niveau.

Het Vlaams beleid is een tweesporenbeleid: enerzijds moeten de noodzakelijke rechten van de mensen zonder wettig verblijf verzekerd worden, anderzijds moet een consequent oriënteringsbeleid gevoerd worden op het vlak van (liefst vrijwillige) terugkeer naar het land van herkomst of migratie naar een derde land. Vrijwillige terugkeer primeert dus op regularisatie. Niet alleen omdat illegaliteit strafbaar is, maar ook vanuit menswaardige overwegingen. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn, of ze hier al dan niet een toekomstperspectief hebben. Mensen die echter nooit asiel hebben aangevraagd en aan geen enkele procedure deelnemen, plaatsen zichzelf buiten de wet én in een kwetsbare positie.

Daarom werden de afgelopen jaren reeds heel wat initiatieven ondernomen ter ondersteuning en professionalisering van de betrokken actoren. Zo startte het Vlaams Minderheden Centrum (VMC) een project inzake vrijwillige terugkeer en werden de nodige vaardigheidstrainingen, infosessies en een infoblad ontwikkeld alsook een methodiek voor hen die in de praktijk kandidaat-terugkeerders moeten informeren, stimuleren en sensibiliseren.

Op de vraag naar mogelijke misbruiken antwoordde de minister geen meldingen van misbruik te hebben ontvangen en dus geen zicht te hebben of en in welke mate dit voorkomt. Gisteren vernamen we echter dat de Internationale Organisatie voor Migratie wel degelijk een onderzoek voert naar de grote aantallen Brazilianen in ons land die zich melden voor een vrijwillige terugkeer. Men vreest dat het gaat om illegale zwartwerkers, onder wie veel bouwvakkers, die nooit een asielprocedure hebben aangevraagd. Zij zouden gebruik maken van de terugkeerprogramma"s om goedkoop terug te reizen...

De minister stelde verder dat het Vlaamse deel van het beleid echter niet mag indruisen tegen het federale. Gino De Craemer deelt deze bekommernis maar vreest veeleer het omgekeerde, namelijk dat het federale beleid de Vlaamse inspanningen ter zake tegenwerkt. Met het huidige Belgische migratiebeleid is het helaas vaak dweilen met de kraan open.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be