Siemens

Persbericht

0807. 094

Den Haag, vrijdag 4 juli 2008

Siemens voorziet alle industriële computers van Profinet-koppeling

Siemens heeft bij alle Simatic computers voor industriële automatisering het moederbord voorzien van een Profinet-interface. Deze aansluiting is uitgevoerd met een driepoorts switch. De koppeling ondersteunt isochrone real-time data-overdracht. Met deze interface zijn de Simatic computers te integreren in Profinet-netwerken.

De architectuur van de controller voor de interface is gebaseerd op een Ertec, dat staat voor Enhanced real-time ethernet controller. Voor deze asic (application specific integrated circuit) wordt gebruik gemaakt van het type Ertec 400. De controller voorziet in de complete gestandaardiseerde data-overdracht voor Profinet-configuraties. De informatie-uitwisseling omvat de gelijktijdige data-overdracht gebaseerd op TCP/IP van real-time- en van IT-communicatie. Op die manier is met deze koppeling een integrale real-time communicatie te realiseren vanaf het managementniveau tot in het proces van de industriële automatisering.

De interface die in het moederbord is geïntegreerd ontlast de pc-processor van communicatietaken. Hierdoor krijgt de systeemcapaciteit van de industriële computer meer ruimte voor de applicaties, die men met de computer wil uitvoeren. Bovendien bespaart men met de interface als onderdeel van het moederbord het gebruik van een insteekplaats, die nu voor een andere uitbreidingskaart is toe te passen. Met de driepoorts Profinet-interface kan men op een flexibele en eenvoudige manier lijn- en boomvormige netwerktopologiëen opbouwen.

Met de isochrone real-time (IRT) data-overdracht in configuraties zijn automatiseringsapparatuur zoals decentraal geplaatste I/O-stations en aandrijvingen aan te sluiten op de pc. Als alternatief kan men de poorten van de switch ook gebruiken voor real-time communicatie (RT). De switch functioneert dan als standaard Windows-interface, bijvoorbeeld voor TCP/IP-communicatie. Met deze real-time communicatie zijn ook visualiseringstoepassingen uit te voeren, die men projecteert met Simatic WinCC flexible. Een voorbeeld waar men al gebruik maakt van deze nieuwe communicatiemogelijkheden van de geïntegreerde interface is de nieuwe versie van de Simatic software-plc WinAC RTX 2008.

De netwerktopologie is op een comfortabele manier te projecteren met Step 7 of met NCM-PC. Bij de stekers voor de interface wordt de standaard RJ45-aansluittechniek toegepast. Om te voorkomen dat de steekverbindingen bij de computer los trillen hebben de stekers een robuuste industriële uitvoering, die tevens bestand is tegen een hoge mate van EMC-belasting. Hierdoor voorkomt men onderbrekingen in het procesbedrijf, evenals het tijdrovend vinden van de storing en het verhelpen daarvan. Om de kabel ter plaatse snel te kunnen installeren maakt men gebruik van de FastConnect-aansluittechniek. Voor het inbedrijfstellen en voor storingsdiagnose geven twee status-leds voor iedere poort informatie over de bedrijfssituatie. Bovendien is er een led als integraal storingssignaal om aan te geven dat de Profinet data-overdracht correct verloopt

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Herm Brunott
Tel: (070) 333 3905, E-mail: herm.brunott@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier