PvdA Rotterdam


Plannen Singelblok van de baan!

Di 8 Jul 2008 - Redactie

Het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) ziet af van gedwongen verhuizing van bewoners van het Singelblok 1 (Essenburgsingel, Delfshaven) om renovatie en het samenvoegen van woningen mogelijk te maken. Reden voor het afblazen van de plannen is het stevige en aanhoudende verzet van bewoners.

Opknappen en samenvoegen
In het Nieuwe Westen-Noord wilde het WBR woningen opknappen en samenvoegen tot grote woningen om deze vervolgens weer te verhuren en deels te verkopen. Prima zolang er fatsoenlijk wordt omgegaan met de zittende bewoners.

Gedwongen uitverhuizen
Het WBR deed echter plotseling de mededeling dat het gehelde singelblok 1 gedwongen zou worden te verhuizen. Dat schoot PvdA-raadslid Marco Heijmen in het verkeerde keelgat: Gedwongen uitverhuizen, terwijl het hier gaat om trouwe huurders in prima woningen. Dat vinden wij onfatsoenlijk."

Brug te ver
Gedwongen uitverhuizen gaat de PvdA te ver. De PvdA had de wethouder direct gevraagd of het mogelijk is de onttrekkingsvergunningen niet te verlenen. Dat bleek echter niet eenvoudig te zijn.

Bemiddeling wethouder Karakus
Wethouder Karakus heeft zich ingezet voor een behoorlijk gesprek tussen het WBR en de bewoners. Van gedwongen uitverhuizing kan nu geen sprake zijn, aldus wethouder Karakus in het debat met de gemeenteraad. Met de bemiddeling van Karakus kregen bewoners een reële plek aan tafel in gesprek met het WBR. Door de bewoners werk eeen onpartijdige voorzitter aangewezen.

Plan van tafel
Nu is het WBR in deze gesprekken tot de conclusie gekomen dat het oorspronkelijke plan van tafel moet omdat daar geen draagvlak voor is. Om in het nieuwe Westen toch grotere woningen te realiseren zal het WBR zich nu inspannen om eerst het gesprek aan te gaan met bewoners. En zo hoort het. En dat die les geleerd is, is ook te waarderen.

Felicitaties
Een aantal PvdAers zal vandaag al de bewoners persoonlijk gaan feliciteren met dit grote succes. En binnenkort kunnen de bewoners een goed stuk PvdA-taart verwachten om het succes te vieren.