Gemeente Graafstroom


Bekendmaking nieuwe naam samenwerkingsverband Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland
DeWaard_werkt3 80%.jpg

De (loco) burgemeesters Kats, Van der Borg en Özdere hebben vandaag de naam bekend gemaakt van het project dat de samenvoeging van de 3 ambtelijke organisaties tot doel heeft. Tot op heden gebruikten de organisaties van Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld de term ´A3´, maar die wordt vervangen door De Waard. De burgemeesters onthulden ook een bij de naam behorend beeldmerk.

De samenvoeging van de drie ambtelijke organisaties moet begin juli
2009 een feit zijn. Dit betekent dat er een jaar gewerkt moet worden met een projectnaam. De nieuwe naam en beeldmerk zeggen iets over de meerwaarde, de normen en waarden in de Alblasserwaard en de cultuur van de nieuwe organisatie. Zeer geschikt dus om bijvoorbeeld de arbeidsmarkt mee op te gaan. Het personeel van de drie gemeenten mocht suggesties voor een nieuwe naam doen en kon er een prijs mee winnen. Een Graafstroomse medewerker bedacht de naam waarmee de samenwerking vanaf vandaag door het leven gaat. Vervolgens is er door een vormgever een beeldmerk bij gemaakt.

In dit ontwerp staat de historische molen centraal. De molen aan het water is een internationaal beroemd oer-Hollands beeld dat het landschappelijke gevoel van de Alblasserwaard weergeeft. Het water volgt de dynamische lijn van de molenwieken en eindigt in de verte aan de horizon.

Het water staat symbool voor de stroom van verandering naar de toekomst. Er is gekozen voor de kleuren oranje (warm en rustiek) en blauw (fris en natuurlijk). De typografie sluit aan bij de vormtaal van de gestileerde molen. Verder krijgt De Waard als aanvulling de derde naamval van het werkwoord 'werken'. Werken is een term waar een dynamieke daadkracht en een dienstbaarheid in terug te vinden is. Begrippen waar de werkorganisatie zich mee identificeert. Het is een term die op vele terreinen toe te passen valt. De slogan wordt dus: De Waard Werkt. Deze slogan kan voor de verschillende doelgroepen of voor verschillende thema's worden uitgebreid. Voor de inwoners valt te denken aan: De Waard Werkt voor haar inwoners, De Waard Werkt aan bereikbaarheid, De Waard werkt snel, of De Waard Werkt voor Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Voor medewerkers kan gedacht worden aan: De Waard werkt aan jouw toekomst, De Waard werkt voor haar besturen of De Waard Werkt voor iedereen.

De nieuwe naam wordt tot juli volgend jaar voornamelijk intern gebruikt en als die het project aangaan extern. De drie afzonderlijke gemeenten blijven hun eigen gemeentenaam voeren. De Waard is enkel bedoeld om te communiceren door en voor de nieuwe ambtelijke werkorganisatie.

Naast de onthulling van de naam en het beeldmerk hebben de burgemeesters ook de laatste stand van zaken over De Waard gemeld. De nieuwe organisatie zal straks ook een algemeen directeur moeten hebben. Deze persoon wordt momenteel geworven. Hij of zij zal ook als kwartiermaker aan de slag gaan met de ontwikkeling. Nu wordt er volop, samen met het personeel, gewerkt aan de voorbereidingen van de samenwerking. Onderwerpen die aan bod komen zijn het organisatiemodel en het besturingsmodel. Na de zomer is hier meer over bekend. Ook de dienstverlening aan de inwoners is onderwerp van discussie evenals de cultuur die de organisatie wil bereiken.

Begin oktober zijn er diverse themas uitgekristalliseerd en zal de besluitvorming plaatsvinden. Dan kan de ontwerpfase waarin De Waard zich nu bevindt, overgaan in de voorbereidingsfase.