Provincie Zuid-Holland

Groot onderhoud aan Zijlbrug door Provincie Zuid-Holland in augustus en september

Van begin augustus tot half september 2008 voert de provincie Zuid-Holland groot onderhoud uit aan de Zijlbrug. Tijdens de werkzaamheden blijft er steeds éen rijbaan open voor autoverkeer in beide richtingen en zijn er omleidingen ingesteld voor het autoverkeer en het openbaar vervoer. Fietsers en voetgangers worden de eerste drie weken van augustus overgezet met een gratis pontje.

Werkzaamheden
De asfaltlaag wordt vervangen, en het fietspad en trottoirs worden opnieuw aangelegd. De voeg in het midden van de brug wordt vernieuwd. Verstopte putten hebben schade aan de betonconstructie van de brug veroorzaakt, dit wordt ook aangepakt en gestopt.

Bereikbaarheid en omleidingen
De eerste drie weken van augustus wordt er gewerkt op de rijbaan van Leiden richting Leiderdorp. De laatste week van augustus en eerste twee weken van september wordt de rijbaan de andere kant op onder handen genomen. Op die manier blijft er steeds éen kant open voor verkeer in beide richtingen. Het kan echter voorkomen dat de brug enkele weekenden geheel moet worden afgesloten. Het autoverkeer en het openbaar vervoer worden dan omgeleid. Ook als de brug niet is afgesloten, is het van belang dat automobilisten zoveel mogelijk gebruik maken van de omleidingen om de brug zo goed mogelijk begaanbaar te houden voor de hulpdiensten en het openbaar vervoer. Gedurende de eerste drie weken van augustus en tijdens de eventuele weekendafsluitingen vaart er een gratis pontje naast de brug voor fietsers en voetgangers. De drie weken daarna is het fietspad en het trottoir op de brug weer beschikbaar. Het pontje vaart niet met een dienstregeling maar komt fietsers en voetgangers halen als ze aan de kant staan. Er zijn veilige op- en afstapplaatsen en het personeel kan helpen op- en afstappen. Scheepvaart kan lichte hinder ondervinden van de werkzaamheden, met oponthoud van maximaal een uur.

Overleg
Ruim van tevoren hebben de provincie en de gemeenten Leiden en Leiderdorp met elkaar besproken of het onderhoud aan de Zijlbrug gekoppeld kon worden aan het onderhoud aan de Willem de Zwijgerlaan, dat de gemeente Leiden dit jaar gaat doen. In overleg met de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is er uiteindelijk voor gekozen om deze werkzaamheden niet gelijktijdig uit te voeren. Ook is er steeds uitvoerig overlegd met Rijkswaterstaat, de hulpdiensten en de openbaar vervoersbedrijven. De provincie heeft gekozen voor uitvoering van het onderhoud in de vakantieperiode in de hoop dat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft.

Meer informatie en de omleidingen zijn te vinden op www.zuid-holland.nl/waterwerken.

Bron: DBI, telefoon 070 - 441 68 56