GroenLinks

Justitie moet vervolging oorlogsmisdadigers acuut vlottrekken

8 juli 2008

GroenLinks wil snel van minister Hirsch Ballin van Justitie weten hoe het zit met de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers. Volgens hoge justitieambtenaren is de vervolging volstrekt vastgelopen. Dat is schokkend, want het gaat zonder uitzondering om gruwelijke delicten in oorlogssituaties en humanitaire rampen, zoals moord, doodslag en verkrachting. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar als niet al het mogelijke wordt gedaan om deze verdachten voor de strafrechter te brengen. Minister Hirsch Ballin moet daarom op korte termijn maatregelen nemen om de opsporing en vervolging van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen snel weer vlot te trekken.

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie over het uitblijven van vervolging van buitenlandse oorlogsmisdadigers in Nederland


1. Kent u het bericht(1) dat de vervolging van buitenlandse oorlogsmisdadigers in Nederland volstrekt is vastgelopen?


2. Klopt het dat hoge Justitiemedewerkers alarm hebben geslagen over de gestagneerde strafvervolging van dit soort ernstige misdrijven?


3. Hoe verhoudt zich deze stagnering tot uw inzet om te voorkomen dat Nederland een schuilplaats wordt voor verdachten van oorlogsmisdrijven en schendingen van de menselijkheid?


4. Heeft het NOVO-WOS-team inderdaad op dit moment niets te doen? Hoe valt dit te rijmen met de cijfers die in uw notitie over de toepassing van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag (2) weergeeft en waaruit blijkt dat er nog zon 350 vermeende mensenrechtenschenders traceerbaar zijn


5. Welke maatregelen neemt u zich op korte termijn voor om de opsporing en vervolging van oorlogsmisdrijven en mensenrechtenschendingen vlot te trekken?

(1) Nederland laat oorlogsmisdadigers lopen, De Pers 8 juli 2008. (2) Brief 9 juni 2008, Kamerstukken II 31200 VI, nr. 160.

Naïma Azough