Ingezonden persbericht


Persbericht 8 juli 2008

Toepassing voor mondiaal hulpbronnengebruik wordt ook overwogen

Europa gebruikt de Mondiale Voetafdruk al voor Bio-diversiteitsbeleid

Voor het beleid van de Europese Unie op het gebied van bio-diversiteit heeft 'Brussel' de Mondiale Ecologische Voetafdruk in gebruik genomen. Dat heeft President Barrosso van de Europese Commissie middels een brief aan De Kleine Aarde laten weten. In de brief staat voorts dat overwogen wordt het Voetafdruk-model ook te gaan toepassen op het gebied van mondiaal hulpbronnengebruik door Europese landen. De Kleine Aarde is zeer verheugd over deze belangrijke ontwikkeling.

De Kleine Aarde had President Barrosso aangeschreven over de toepassing van de Voetafdruk voor het duurzaamheidsbeleid van Europa. Stappen in die richting lagen voor de hand na de grote duurzame economie-conferentie 'Beyond GDP' die in november 2007 in Brussel werd gehouden. Toen werd al vele malen verwezen naar de Mondiale Voetafdruk als een belangrijke monitor voor duurzaamheid.

'Dit is bijzonder goed nieuws' reageert Jan Juffermans, beleidsmedewerker mondiale duurzaamheid bij De Kleine Aarde. Hij vervolgt: 'Al enkele jaren geleden werd op verzoek van het Europees Parlement onderzocht welke indicatoren voor duurzaamheid het beste voor het beleid gebruikt zouden kunnen worden. Toen kwam de Voetafdruk als een van de beste naar voren. Het model is intussen nog verbeterd en onze hoop is dat de landen van Europa onderling een duurzame competitie aangaan voor het verkleinen van hun Mondiale Voetafdruk. Dat is geen overbodige luxe, want uit het Europa-rapport van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat Europa, met slechts 7% van de wereldbevolking, 17% van de mondiale gebruiksruimte claimt voor haar totale consumptie. Gezien de overshoot-situatie waarin de aarde sinds ongeveer 1987 is gekomen, is een rechtvaardiger verdeling van de schaarse hulpbronnen in feite een mensenrechtenkwestie geworden.'

Eerder hebben diverse steden en landen het besluit genomen de Voetafdruk voor hun duurzaamheidsbeleid in te zetten. Enkele voorbeelden zijn: Barcelona, London, Oslo en Wenen, en landen als Finland, Schotland, Wales en Zwitserland. En in Engeland zijn recentelijk de eerste footprintlabels in gebruik genomen door de supermarktketen Tesco.

Meer info:

www.beyond-gdp.eu

www.dekleineaarde.nl

www.footprintnetwork.org

Bron: brief van EU-president Barrosso aan De Kleine Aarde.

================================================