Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Gouderak

Bewonersbijeenkomst over gemaal Verdoold in Gouderak

PERSBERICHT

Op 9 juli is er een bijeenkomst voor bewoners van Gouderak en andere geĂŻnteresseerden over de vernieuwing van het gemaal Verdoold in Gouderak.

Projectleider Dolf van de Voort vertelt hoe de vernieuwing tot nu toe is voorbereid en wat het hoogheemraadschap in 2008 verder gaat doen. Samen met de aanwezigen wordt er een voorlopige schets gemaakt van de ruimtelijke inrichting van het gemaal en de ruimte eromheen.

In augustus 2007 heeft het bestuur van het hoogheemraadschap besloten het huidige gemaal grondig te vernieuwen. Sindsdien is er een aantal zaken voorbereid. Er is onder meer onderzoek gedaan naar de bouwkundige staat. Omdat het gemaal een Rijksmonument is, is een restauratieplan voorbereid voor de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en de gemeente Ouderkerk. RACM adviseert de gemeente over de Monumentenvergunning, die nodig is om het gemaal op te knappen. Daarnaast is er onderzocht hoeveel ruimte er nodig is voor de watertoevoer naar het gemaal, en hoe we de polder tijdens de werkzaamheden tijdelijk kunnen bemalen. Ook is er onder meer archeologisch en ecologisch onderzoek gedaan.

Op 9 juli vertelt projectleider Dolf van de Voort over de belangrijkste bevindingen en wat deze betekenen voor de nieuwe inrichting en de verbouwing. Bewoners en belangengroepen worden uitgenodigd kenbaar te maken welke wensen zij zelf hebben. Met betrekking tot het gemaal hebben zij eerder een aantal wensen ingebracht, waaronder de vraag om in het gemaal een educatieruimte in te richten. Een aantal mensen heeft aangegeven waarde te hechten aan de kolk, en ook de ecologische waarde in de hoofdwatergang is genoemd als punt van aandacht.

De onderzoeken maken duidelijk hoeveel ruimte er nodig is om het gemaal goed en veilig te laten functioneren. Op 9 juli gaan medewerkers van het hoogheemraadschap, bewoners en anderen gezamenlijk een schetsontwerp maken, waarin de wensen zoveel als mogelijk worden verwerkt. De schets zal globaal zijn, omdat op dit moment nog niet alle informatie beschikbaar is, die nodig is om een definitief ontwerp te maken. Zo is er nog geen duidelijkheid over de toegang tot het gemaal, omdat er nog geen oplossing is voor de kolenschuur, die tussen de Kattendijk en het gemaal in ligt.

Wilt u invloed uitoefenen op het ontwerp voor het gemaal, of horen wat de stand van zaken is, dan bent u van harte welkom op de informatiebijeenkomst, in het Dorpshuis in Gouderak, Johan Brouckplein 11, vanaf 19:30 uur. Meldt u zich s.v.p. per mail vooraf aan bij mevrouw Coby Batenburg: c.batenburg@hhsk.nl.