FNV-voorzitter reikt wandelwagen uit aan eerste ZZP-baby

07/07/2008 11:51

FNV Vakcentrale

Fototip: FNV-voorzitter Agnes Jongerius reikt Bugaboo uit aan moeder eerste ZZP-baby, omringd door baby's in crèche

FNV-voorzitter Agnes Jongerius huldigt op woensdag 9 juli 2008 de eerste ZZP-baby met een hippe Bugaboo in spijkerstof. Hiermee viert de FNV dat er weer een zwangerschapsregeling is voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP). De FNV heeft sinds 2004, toen de vorige regeling plotseling werd beëindigd, hard gelobbyd voor een nieuwe uitkering voor zelfstandigen. Sinds 4 juni van dit jaar krijgen zzp'ers net als mensen in loondienst weer een uitkering tijdens zwangerschap en kraamperiode.

De winnares van de wandelwagen is Selver, geboren op 6 juni 2008. Haar moeder, ZZP'er Titia Sprey, neemt de wandelwagen op 9 juli in ontvangst, onder toeziend oog van de kinderen van het kinderdagverblijf Oehoeboeroe in Amsterdam.

Op 4 juni 2008 is de Wet Zwangerschaps- en bevallingsuitkering Zelfstandigen in werking getreden. De moeders van de baby's die na deze datum zijn geboren hebben weer recht op een uitkering. De nieuwe wet regelt dat zelfstandigen zonder personeel en meewerkende partners recht hebben op een uitkering van minimaal 16 weken. De uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen geen premie voor deze uitkering. Zo'n vijf duizend ZZP'ers maken naar verwachting per jaar gebruik van deze regeling.

Titia Sprey viel tijdens haar vorige zwangerschap in 2004 net buiten de boot en kreeg geen uitkering. Deze keer dreigde het weer mis te gaan, want ze was 31 mei 2008 uitgerekend. Net als vele andere hoogzwangere vrouwen hoopte Sprey dat de baby nog even op zich zou laten wachten. En dat gebeurde ook, op 6 juni werd Selver geboren, twee dagen nadat de nieuwe regeling van kracht werd.





http://www.fnv.nl/zelfstandigen