Gemeente Elburg

voorstel naar gemeenteraad over caravans Veluwemeer

090708 B&W van Elburg met voorstel naar gemeenteraad over caravans Veluwemeer

Persbericht

9 juli 2008

B&W van Elburg met voorstel naar gemeenteraad over caravans Veluwemeer

Op 26 maart 2007 heeft de gemeenteraad van Elburg een motie aangenomen waarin aan B&W werd opgedragen de caravans langs het Veluwemeer, in het nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied ` een positieve bestemming te geven". In deze motie heeft de gemeenteraad wel aangegeven dat het positief bestemmen van de zogenaamde recreatielandjes, niet tot gevolg mag hebben dat de gemeente opdraait voor de kosten van het aanleggen van riolering in het gebied.

Naar aanleiding van de raadsmotie hebben B&W een onderzoek uitgevoerd naar de rioleringsaspecten. Ze hebben onderzocht of de in het gebied al aanwezige voorzieningen (stortbakken t.b.v. chemisch toilet) aan de wettelijk eisen voldoen wanneer de recreatielandjes een positieve bestemming krijgen.

Ook is onderzocht welke kosten gemoeid zijn met de aanleg van riolering.

De VROM-Inspectie heeft laten weten dat bij een positieve bestemming van de caravans, de huidige voorzieningen niet aan de eisen voldoen. B&W zijn van mening dat het aanleggen van een riolering de enige adequate en wenselijke optie is voor de opvang en afvoer van afvalwater in het gebied. Uit het onderzoek is verder gebleken dat de aanleg van riolering ten behoeve van de recreatielandjes circa EUR 550.000,- gaat kosten. Berekend is dat door het aanleggen van riolering in het Veluwemeergebied, jaarlijks structureel een bedrag van EUR 40.600,-- voor rekening van de gemeente komt.

In het op 17 december 2007 door de gemeenteraad vastgestelde Gemeentelijk Rioleringsplan 2007-2011, is aangegeven dat de stacaravans langs het Veluwemeer niet op de riolering worden aangesloten.

Deze gegevens hebben B&W ertoe gebracht met een voorstel naar de gemeenteraad te gaan om de recreatielandjes niet positief te bestemmen. B&W stellen nu voor in het nieuwe bestemmingsplan ten behoeve van de huidige eigenaren een `persoonsgebonden overgangsrecht' op te nemen. Dit laatste houdt in dat de huidige eigenaren van de recreatielandjes daarvan gebruik mogen blijven maken, tot het moment waarop de eigendom in andere handen overgaat. Als dit laatste gebeurt, moet het recreatief gebruik van de recreatielandjes worden beëindigd en moeten ze worden "teruggegeven aan de natuur".

Daarnaast spelen voor B&W nog andere overwegingen een rol om de raad voor te stellen de recreatielandjes niet positief te bestemmen.

Wanneer de gemeente kiest voor het positief bestemmen van de caravans, zal de gemeente een door de provincie toegekende subsidie van EUR 62.500,- voor het opstellen van een bestemmingsplan voor het Veluwemeergebied kwijtraken. Bovendien zullen de kosten van een bestemmingsplan waarin een positieve bestemming wordt geregeld, fors hoger uitvallen. B&W zijn van mening dat het positief bestemmen van de recreatielandjes onvermijdelijk zal leiden tot een onomkeerbare toename van de recreatieve druk op het gebied. Dit zal weer een verdere aantasting van de landschappelijke- en natuurwaarden van dit toch al kwetsbare gebied tot gevolg hebben.

Verder wijzen B&W er op dat de gemeente in 2001 een convenant heeft gesloten waarin is vastgelegd dat de gemeente zal meewerken aan het verdwijnen van de recreatielandjes. De gemeente behoort volgens B&W een betrouwbare convenantpartner te zijn en moet zich daarom aan de gemaakte afspraken houden.

Al deze overwegingen hebben B&W tot de conclusie gebracht dat de gemeente niet anders kan dan afzien van het positief bestemmen van de recreatielandjes.

Het voorstel van B&W hierover zal, als het presidium van de raad ermee instemt, in de raadsvergadering van 29 september a.s. worden behandeld.