Provincie Overijssel

Waterkwaliteit in Oost-Nederland krijgt grote impuls

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft 17,5 miljoen euro toegekend voor 14 projecten in het deelstroomgebied Rijn-Oost, dat de hele provincie Overijssel en een deel van de provincies Drenthe en Gelderland omvat. Hiermee is de weg vrij voor het uitvoeren van projecten die de kwaliteit van het water in Oost-Nederland verbeteren en daarmee het gebied nog mooier maken.

Piet Jansen, gedeputeerde van de provincie Overijssel en voorzitter van het deelstroomgebied Rijn-Oost is blij met de toezegging van het ministerie: "Wij zijn het enige deelstroomgebied dat na indiening meteen het maximale bedrag toegekend krijgt, dankzij de goede voorstellen die we hebben gedaan. Ik ben trots op de resultaten die we met alle 63 partners samen bereikt hebben. Nu kunnen we echt aan de slag!"

De 17,5 miljoen euro komen uit de zogenaamde synergiegelden en zijn 30% van de totale kosten. Dit geld wordt door het rijk beschikbaar gesteld aan bijzondere projecten die verschillende rijksdoelen op het gebied van kwaliteit van onze leefomgeving met elkaar weten te verbinden. Het gaat om projecten die bijvoorbeeld stedelijke vernieuwing, waterkwaliteit, recreatie, veiligheid en landschap met elkaar combineren. De overige 40 miljoen (70%) komt van provincies, waterschappen en andere partijen zoals gemeenten en terreinbeheerders.

De 63 samenwerkende partijen binnen het deelstrooomgebied Rijn-Oost hebben veertien projecten verspreid over het gehele gebied ingediend voor de rijksbijdrage. Voorbeelden van projecten die nu van start kunnen gaan zijn: `Samen over de Reest' in Noordwest Overijssel, de Dinkel in Twente, de Soestwetering in Salland, de Vecht, De Bovenslinge in de Achterhoek en de Oude IJssel in de Liemers. Bij deze projecten vindt beek- en rivierherstel, stadsrandaanpassing, dijkverlegging of herinrichting van gronden plaats. Ook worden stuwen aangepast zodat ze passeerbaar zijn voor vissen.

Concreet leveren deze projecten de volgende resultaten op:
* 104 km beek- of rivierherstel in combinatie met hermeandering en oeverinrichting

* 208 ha herinrichting van gronden voor de ecologische hoofdstructuur of ecologische verbindingszones
* 43 vispasseerbare stuwen

* 3,2 miljoen m3 waterretentie

* 750 ha heringericht watersysteem dat voldoet aan het gewenste grond- en oppervlaktewater regime

* 4 aangekoppelde meanders

* 4,3 km dijkverlegging

* 1 aangepaste stadsrandzone (Meppel)

* 1 stedelijk vernieuwingsproject

* 1 gesaneerd grondwaterlichaam (Zwolle)