Stop met bouwen langs snelwegen

09/07/2008 09:50

Vereniging Eigen Huis

Consument: stop met bouwen langs snelwegen

Woonpeil Vereniging Eigen Huis: ruim eenderde heeft hinder van drukke weg

Amersfoort, 9 juli 2008

De Nederlandse consument vindt dat het afgelopen moet zijn met het bouwen van woningen langs snelwegen. 87% van de consumenten die weet hebben van de schadelijke gevolgen van wonen langs een snelweg, vindt huizenbouw daar onverantwoord. Bijna 60% vindt woningbouw langs een snelweg alleen acceptabel als er maatregelen worden genomen om de schadelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Van de Nederlanders die bij een drukke weg wonen, heeft meer dan eenderde hinder.

Dat blijkt uit een maandelijkse enqu(ee)te van Vereniging Eigen Huis naar actuele ontwikkelingen in de woningmarkt.

Maar liefst 41% van de ondervraagden wist voor de enqu(ee)te niet dat wonen langs een snelweg leidt tot longschade bij kinderen en een verhoogde kans op overlijden door hart- en luchtwegaandoeningen bij volwassenen. En één op de drie consumenten wil meer informatie over de luchtkwaliteit in de eigen woonomgeving, bijvoorbeeld van de gemeente.

Van de ondervraagden zegt 47% bij een snelweg of een andere drukke verkeersweg te wonen. Daarvan ondervindt 36% hinder in de vorm van geluidsoverlast, vervuilde lucht en gevaar voor kinderen. Van de mensen die hinder ondervinden van stank of anderszins vervuilde lucht maakt 91% zich zorgen om zijn of haar gezondheid. Slechts 42% van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de luchtkwaliteit in de woonomgeving goed is.

Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting blijkt dat er medio 2007 in totaal 323 woningbouwplannen waren in de directe nabijheid van de snelweg. Er wonen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 230 duizend mensen binnen honderd meter van een snelweg of drukke provinciale weg. Dat aantal zal fors groeien.





http://www.eigenhuis.nl/woonpeil