Koninklijke Nederlandse Schaakbond

NK Schaakkoppels 2008

Tijdens het 15e schaakfestival van het Max Euwe Centrum (MEC) werd er het eerste Nederlands Kampioenschaak Schaakkoppels verspeeld. Na een uiterst spannende strijd wisten Edwin van Haastert en Linda Jap Tjoen San kampioen te worden. Zij bleven het - op papier - favoriete koppel Jan-Willem de Jong en Bianca Muhren een half puntje voor en als derde eindigde Herman Grooten met vriendin Petra Schuurman. Na de strijd tussen schakende tweelingen in 2007 was dit weer een nieuw idee van het MEC: wat zal er volgend jaar verspeeld worden?

Naast deze strijd stond het Max Euweplein zaterdag bol van andere schaakactiviteiten. De jonge Nederlandse grootmeesters Jan Smeets, Daniel Stellwagen en Erik van den Doel gaven beurtelings simultaan, klokseance of een snelschaakdemonstratie. De jeugd kon de strijd aanbinden met de regionale jeugdkampioenen Bram ter Schegget, Lody Kuling en Jeroen Loots. Al met al weer een leuke schaakdag die door vele honderden schakers werd bezocht.

Het winnende koppel, Van Haastert-Jap Tjoen San, met op de achtergrond Nederlands Kampioen schaken Jan Smeets, grootmeester Daniel Stellwagen en de vice-voorzitter van het MEC, Cees Visser

---

InventiChess 2008 toernooi

Jan Timman Van 23 tot en met 31 augustus vindt in Antwerpen het InventiChess 2008 toernooi plaats. Het is een gesloten categorie 12 tienkamp van acht internationale grootmeesters en twee Belgische meesters. Namens Nederland doen Jan Timman en Jan Werle mee. Vandaag was de loting en het toeval wil dat deze twee in de eerste ronde meteen tegen elkaar spelen.
Tijdens het eerste weekend is er tevens een rapid toernooi voor talentvolle jeugdspelers. Vijf Belgische spelers nemen het op tegen Donna en Lisa Schut, Sophia Thoma, Julian Overdam en Anne Haast. Alle informatie vindt u op de toernooisite.

---

Uitnodiging Houtje Hoofd Helder relatiemeeting

De Stichting Houtje Hoofd Helder is een initiatief om de schaaksport en de schaakcultuur te bevorderen. Op 12 juli heeft de stichting, gesponsord door de TU/e, ComPlan, ICE, Servicepunt Zuid en Tekstbureau De Bent een groot rapid-schaaktoernooi uitgeschreven in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. Er doen tussen de honderdvijftig en tweehonderd schakers mee, waaronder wereldtopper Internationaal Grootmeester Loek van Wely.

Voor zakenrelaties, bestuursleden van schaakverenigingen en alle andere belangstellenden die niet mee willen spelen, houdt het organisatiecomité tijdens het toernooi een relatie-meeting in de Senaatszaal van het Auditorium, direct naast de speelzaal. De presentatie van de meeting is in handen van de bekende schaakmeester en televisiepersoonlijkheid Hans Böhm. Tijdens zijn aangenaam amusante lezing over de verschillende aspecten van het schaakspel zal hij tevens, alsof het geen moeite kost, een blindschaakdemonstratie geven.

De relatiemeeting op zaterdag 12 juli begint om 15.30 uur en eindigt met de prijsuitreiking van het toernooi rond 18.00 uur.

De stichting wil u graag uitnodigen bij deze unieke gebeurtenis aanwezig te zijn. Laat u even weten of u komt: 0411-678685, huub@debent.nl.

Alle informatie over het toernooi en de relatiemeeting vindt u op www.houtjehoofdhelder.nl.

Huub van Dongen
Voorzitter Stichting Houtje Hoofd Helder (in oprichting)
---

Video NK Schaak-Zaalvoetbal

Chesscool heeft een nieuwe video uitgebracht. Ditmaal over het NK Schaak-Zaalvoetbal dat op 29 juni jl. werd gehouden in Utrecht. Over de winst van Kennemer Combinatie, de no-triple voor HSG en veel mooie fragmenten uit boeiende voetbalwedstrijden. Ja, schakers kunnen wel degelijk ook voetballen.

---