Gemeente Zwolle

Vragen over Sloop van de voormalige paardenstal aan de Jufferenwal

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 03-07-2008

Betreft: Artikel 44 vragen GroenLinks/DeGroenen inzake Sloop van de voormalige paardenstal aan de Jufferenwal

Geacht college,

Net als u willen wij graag dat er in de Zwolse binnenstad meer gewoond gaat worden. Het beleid 'Wonen boven winkels' krijgt dan ook onze volledige steun. De oude school aan de Jufferenwal waar dansdomein Drenth tot voor kort in gevestigd was zien wij als een prachtige plek voor appartementen. Wij zijn er echter onaangenaam door verrast dat de historische paardenstal naast de oude school gesloopt wordt. Op die plaats zullen enkele nieuwe appartementslagen gebouwd gaan worden. De paardenstal is honderden jaren oud en door de familie Drenth in de oude staat behouden. De stal is ooit gebouwd om de paarden van de kerkgangers van de Peperbus te stallen. Zondagochtend liepen de kerkgangers dan door de stal naar de achterzijde en liepen zo de kerk in. Wij zouden het van stijl vinden getuigen om zo'n gaaf historisch interieur intact te laten.

Naar onze mening is bouwen in de binnenstad uitstekend te combineren met het behoud van historische waarden. Het vergt creativiteit en groot vakmanschap van de architect en bouwer, maar dan heeft de stad ook iets moois. Wij stellen ons voor om de voormalige paardenstal in te passen in het nieuwe plan. Wij zien goede mogelijkheden om hem een passende bestemming te geven bijvoorbeeld als winkel, horecavoorziening, klein bedrijf of bijzonder appartement.

Wij hebben de volgende vragen aan u:


1. Hebt u onderzoek gedaan naar de historische waarde van het interieur van de paardenstal?
2. Onderschrijft u de historische waarde daarvan?
3. Kan de paardenstal de status van monument krijgen?
4. Zo ja, bent u dit van plan? Zo nee, wat zou er moeten gebeuren om dit wel mogelijk te maken?
5. Bent u bereid om al het mogelijke te doen om de paardenstal in te passen in de nieuwe plannen met de voormalige dansschool, ook als het geen monument kan worden? En hoe gaat u dit concreet doen?

Namens fractie GroenLinks/DeGroenen

Anneke Nusselder en Rana Berends

Bron: Raadsgriffie

Datum van 08-07-2008 tot 07-01-2009