Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


9 jul 2008

De kenniscentra brengen een advies uit over een toekomstbestendige AKA!

Deze week heeft Colo, de samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, een advies uitgebracht over de positionering van de Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA) in het beroepsonderwijs. AKA is gestart als een experimentele opleiding en bevindt zich nog in een proeffase. Binnenkort zal staatssecretaris Van Bijsterveldt een beslissing nemen over het voortbestaan van de opleiding.

De kenniscentra brengen een advies uit omdat ze zowel kennis hebben van het kwalificatiedossier als praktijkervaring bij de uitvoering; de werving, erkenning en ondersteuning van leerbedrijven. Daarnaast is in opdracht van Colo extern onderzoek verricht door Rijnland advies om een goed zicht te krijgen op de ervaringen van bedrijven met AKA-leerlingen. 425 leerbedrijven in 8 sectoren zijn telefonisch ondervraagd over hun ervaringen met AKA leerlingen.

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven die AKA-stagiaires hebben of hebben gehad, over het algemeen erg tevreden zijn over deze leerlingen:

- 76% zegt dat de stagiaire over het algemeen aan de verwachtingen van het bedrijf voldoet;

- 80% vindt, dat de AKA-stagiaire een nuttige bijdrage levert aan het bedrijf;

- bijna alle leerbedrijven (93%) zouden nogmaals AKA-stageplaatsen willen aanbieden;
70% van de bedrijven biedt AKA-stageplaatsen aan "om jongeren een kans te geven". Een derde (30%) bood de stageplaatsen aan, omdat men een extra medewerker nodig had.

Het bedrijfsleven geeft aan allereerst en vooral behoefte te hebben aan werknemers met een beroepsgerichte kwalificatie. Beroepskwalificerende opleidingen spelen in op de vraag van dat bedrijfsleven naar jongeren met vakkennis en -vaardigheden en hebben daarom altijd de voorkeur. Tegelijkertijd voorziet de opleiding in een maatschappelijke behoefte door een bepaalde groep jongeren tijdelijk op te vangen.

Om deze jongeren de kans te beiden op een goede doorstroom naar een beroepskwalificerende opleiding, adviseren de kenniscentra om AKA te behouden. Er moeten dan echter wel nieuwe randvoorwaarden komen, met duidelijke afspraken tussen onderwijsinstellingen, kenniscentra en bedrijfsleven. Ook kan een betere preventie ertoe leiden dat veel van deze jongeren geen AKA traject hoeven te volgen en meteen kunnen instromen in een beroepsgericht traject. Het is belangrijk dat de onderwijsinstellingen in het vmbo en het mbo door middel van preventief beleid en goede begeleiding er naar streven dat de instroom in AKA beperkt blijft of dat de verblijfsduur in de AKA kort is. Het ministerie van OCW moet zich maximaal inspannen om deze preventie en begeleiding te stimuleren en te faciliteren.

Brochure:naar een toekomstbestendige AKA

*

*

*

*

*


* 25, 26, 27 en 28-08-2008
Zomerschool 7 Principes voor een rijke leeromgeving
* 07-09-2008
Leergang Tijdwinst door taalbeleid
* 10,11,12 en 13-09-2008
17th AEEE conference "The Profits of Partnership"