Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoord op Kamervargen over afhandeling van bezwaarzaken Programma Beheer

09 juli 2008 - kamerstuk

Directie Juridische Zaken

Voorzitter van de Eerste Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20017

2500 EA Den Haag

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


11 juni 2008

141.029/u/GJH/ TRCJZ/2008/1729 9 juli 2008 onderwerp bijlagen rogramma Beheer P -

Geachte Voorzitter,

Bijgaand ontvangt u de antwoorden op de vragen van het lid Ten Hoeve (OSF) over het Programma Beheer.


1 en 4

1. Bent u op de hoogte van het feit dat een aanzienlijk deel van de (oude) administratieve bezwaarzaken in het vrijwillige natuur- en landschapsbeheer door boeren (Programma Beheer) nog steeds niet is opgelost door de Dienst Regelingen van uw Ministerie? 4. Zou u bereid zijn om een `generaal pardon' te verlenen voor de in 2008 nog lopende bezwaarschriften betreffende agrarisch natuur- en landschapsbeheer, voor zover die van uitsluitend administratieve aard zijn, zodat de deelnemende boeren in 2009 met een schone lei hun energie weer in natuur- en landschapsbeheer kunnen steken?

Ik ben ervan op de hoogte dat bij de Dienst Regelingen nog bezwaarzaken ter afhandeling liggen. Sinds de inwerkingtreding van de Wet inrichting landelijk gebied (WILG) op 1 januari 2007 zijn de provincies primair verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma beheer, inclusief de afhandeling van oude zaken. Ik zie erop toe dat dit binnen de Europese kaders gebeurt.

De Dienst Regelingen heeft met de provincies afspraken gemaakt over de afhandeling van bezwaarzaken. Voor sommige provincies handelt de Dienst Regelingen de bezwaren namens de provincies af, andere provincies doen de bezwaarafhandeling zelf of toetsen de bezwaarafhandeling door de Dienst Regelingen. Daar waar de verantwoordelijkheid voor de bezwaarafhandeling niet geheel bij de Dienst Regelingen ligt, is de snelheid van afhandeling een gedeelde verantwoordelijkheid van Dienst Regelingen en de provincies.

De Dienst Regelingen heeft zijn werkzaamheden met betrekking tot de afhandeling van bezwaarschriften geĂŻntensiveerd en binnen de Dienst Regelingen is het streven erop gericht de oude bezwaarzaken eind van dit jaar afgehandeld te hebben.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 9 juli 2008 TRCJZ/2008/1729 2


2 en 5

2. Denkt u, gelet op het feit dat er met het IPO nog steeds geen nieuw, eenvoudiger systeem voor het Programma beheer is vastgesteld, dat het haalbaar is dat zo'n nieuw systeem per 1 januari 2009 in werking treedt?
5. Is uw inspanning er voldoende op gericht om tijdig overeenstemming te bereiken over een nieuwe Regeling voor het Programma Beheer, zodat er voor 2009 perspectief is op duidelijker regelgeving en dus op minder (administratieve) problemen in het kader van het natuur- en landschapsbeheer?

Met de provincies ben ik in het kader van de WILG-doelen en te behalen resultaten overeengekomen die aan het einde van de beheerperiode 2007-2013 moeten zijn behaald dan wel gerealiseerd. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop de resultaten worden behaald, ligt bij de provincies.

Het IPO heeft aangegeven dat een nieuw programma beheer niet per 1 januari 2009, maar tenminste een jaar later in werking zal treden. Dit betekent dat het bestaande programma beheer ook na 1 januari 2009 wordt gecontinueerd. Achtergrond hiervan is dat de herziening een omvangrijk traject is dat in zorgvuldigheid moet verlopen. Ik ondersteun waar ik kan het provinciale herzieningstraject om te komen tot een nieuw en verbeterd subsidiestelsel.


3
Bent u op de hoogte van de dringende signalen, bijvoorbeeld uit de Noordelijke Friese Wouden, dat de gang van zaken met betrekking tot de bezwaarschriften en het onduidelijke uitzicht op een eenvoudiger regeling sterk ten koste van het draagvlak voor het Programma Beheer gaan?

Ik ben op de hoogte van deze signalen en deel uw zorg over het draagvlak voor agrarisch natuurbeheer. Daarom wordt in het provinciale herzieningstraject van het programma beheer eenvoud en werkbaarheid als uitgangspunten meegenomen en wordt de sector nauw betrokken bij de uitwerking van het nieuwe stelsel. Ook bij de uitvoering van het huidige programma beheer wordt bij knelpunten steeds gezocht naar praktische oplossingen, binnen de europeesrechtelijke kaders.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --