Gemeente Langedijk


9 juli 2008

Veiligheid watergebruikers van belang voor gemeente en politie

Met een bootje het water op, het gezicht in het zonnetje, het water dat klotst tegen de boeg... Varen is fijn. Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen fijn blijft, dus ook voor bijvoorbeeld omwonenden en natuurlijke bewoners in en rond het water, is de gemeente voornemens een vaarbeleid op te stellen. Bovendien info rmeert de politie ook dit jaar weer botenbezitters met behulp van flyers en posters over de regels die in Langedijk op het water gelden.

Varen is volop genieten maar kent ook risico's, benadrukt de politie. Vaart u met een (snelle) motorboot? Sta dan voor u aan boord gaat even stil bij de spelregels.

* Een motorboot die harder kan varen dan 20 km/uur, mag alleen worden bestuurd door iemand die ouder is dan 18 jaar en over een vaarbewijs beschikt. Een motorboot met een topsnelheid lager dan 20 km/uur mag worden bestuurd door iemand die 12 jaar of ouder is.
* Op het water in Langedijk geldt een maximum vaarsnelheid van 6 km/uur. De politie controleert en treedt zo nodig op. Veel mensen weten niet dat een jetski voor de wet ook een snelle motorboot is. Zonder vaarbewijs mag je er in Langedijk niet mee het water op. Met vaarbewijs alleen als je je aan de maximum snelheid van 6 km/uur houdt.

* Wie nog geen achttien jaar oud is en/of geen vaarbewijs heeft en toch een boot bestuurt die sneller kan dan 20 km/uur, riskeert een boete van EUR 300. Varen met teveel drank op kost al gauw EUR 250.

Consequenties
De politie controleert en treedt zo nodig op. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds is de politie al dan niet herkenbaar op het water te vinden. De nadruk ligt daarbij op de Noorderplas en het Oosterdelgebied, maar ook het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn houden zij nauwlettend in de gaten. De politie maakt geen uitzonderingen bij haar controles. Te hard is te hard en te jong is te jong. Veiligheid gaat altijd voor alles. Ook op het water.

Vaarbeleid
Te snel varen is gevaarlijk en geeft geluidshinder. Onverantwoord varen beschadigt bovendien de oevers. Voor de gemeente Langedijk staan de veiligheid van alle watergebruikers en de zorg voor het milieu en omwonenden voorop. Daarnaast is er behoefte om iets te doen tegen `bootwrakken' die soms half onder water liggen of tegen het aanmeren op plaatsen die daarvoor niet geschikt zijn. De gemeente is daarom voornemens een vaarbeleid op te stellen. Voorafgaand daaraan heeft het college ingestemd met de `Startnotitie vaarbeleid'. In de startnotitie is vastgelegd hoe de gemeente tot een vaarbeleid wil komen. Doel van het vaarbeleid is het tegengaan van overlast. Dat kan worden bereikt door het vaststellen van gedragsregels en het handhaven van regels. Eén van de eerste stappen om te komen tot een vaarbeleid is het vormen van een klankbordgroep. Onlangs zijn diverse partijen benaderd om deel te nemen in deze klankbordgroep.