Waar zijn we mee bezig? MVO-verslag Achmea sluit aan bij campagne

09/07/2008 11:20

Achmea Holding

Verzekeraar Achmea presenteert vandaag haar maatschappelijk jaarverslag 2007. Het geeft weer op welke terreinen Achmea haar verantwoordelijkheid neemt als grote Nederlandse werkgever. Het verslag laat zien op welke terreinen de kernwaarden van het bedrijf concreet worden gemaakt. Het verslag sluit daarmee naadloos aan bij de recente campagne: Waar zijn we mee bezig?

Enkele voorbeelden van maatschappelijk ondernemerschap:


- Achmea heeft haar gehele aandelenportefeuille ter waarde van zo'n vier miljard euro (ultimo 2007) sinds 1 januari 2006 duurzaam belegd. Dat gebeurt via de methodiek van engagement. Dit beleid is eind 2007 aangescherpt. President-directeur van TBLI, Robert Rubenstein, noemt de engagementstrategie van Achmea indrukwekkend.


- Mede op aandringen van Achmea komt er waarschijnlijk nog dit jaar een 'overstromingspool' (analoog aan de terrorismepool) waarin verzekeraars en overheid zich garant stellen voor een dekking van 1,75 tot 2 miljard euro.


- Op het vlak van sociale zekerheid zorgde Achmea ervoor dat gemeenten werden ontzorgd bij de reïntegratie van langdurig werklozen; er werden ruim vijfhonderd bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen.


- Verder herdefinieert Achmea Zorg de komende jaren haar voortrekkersrol op het terrein van gezondheid en vitaliteit, waarbij preventie en het vroegtijdig opsporen van ziekten leidend wordt.

Bestuursvoorzitter Maarten Dijkshoorn: "Het verslag laat zien dat het ons steeds beter lukt om onze rol als maatschappelijke partij ook actief op te pakken. Het feit dat we de buitenwacht diep in het hart van ons bedrijf laten kijken vind ik bijzonder. We stellen ons kwetsbaar op, doordat we moeilijke thema's zoals klimaatverandering of arbeidsparticipatie niet uit de weg gaan."

Het verslag is de weergave van wat Achmea doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Belangrijk onderdeel van het MVO-beleid is Community Investment: activiteiten die als doel hebben iets terug te geven aan de samenleving. Dit gebeurt onder andere door financiële injecties via de Eureko Achmea Foundation, de Stichting Achmea Gezondheidszorg en de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. Het gebeurt ook door de vele medewerkers die zich vrijwillig inzetten om in ontwikkelingslanden lokale verzekeringsmaatschappijen te helpen bij het opzetten van microverzekeringsprojecten. Hiermee worden vooral die mensen geholpen die voorheen geen toegang hadden tot verzekeringsmarkten.





http://www.achmea.nl