Partij van de Arbeid

Signaal aan Mugabe

09-07-2008 11:11

De Movement for Democratic Change (MDC), de partij van de oppositieleider Morgan Tsvangirai uit Zimbabwe, is volwaardig lid geworden van de Socialistische Internationale (SI). Dit is een belangrijke steun in de rug van degenen die zich verzetten tegen het bewind van zelfbenoemd president Robert Mugabe.

Stoppen met geweld
Vorig jaar werd MDC op voordracht van de PvdA al observer lid van de SI. Tijdens het SI congres, vorige week in Athene werd mede op initiatief van PvdA-internationaal secretaris Marije Laffeber besloten dat de MDC als volwaardig lid toetreedt tot de internationale socialistische familie. De SI wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan Mugabe en zijn partij ZANU-PF om de legitimiteit van de MDC niet te ondermijnen en om te stoppen met geweld en intimidatie.

Van Nieuwenhoven vice-voorzitter SI
Oud Kamervoorzitter en PvdA coryfee Jeltje van Nieuwenhoven werd op het SI congres in Athene herkozen als vice-voorzitter van de SI. Naast van Nieuwenhoven werden onder meer José Luis Rodriguez Zapatero, partijleider van de Spaanse PSOE en Michelle Bachelet, president van Chili in het bestuur gekozen.

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen en PvdA-Internationaal Secretaris Marije Laffeber vertegenwoordigden het PvdA partijbestuur in Athene. Zij pleitten onder meer voor een forse modernisering van de SI.