Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer vraagt onderzoek naar zak- en kleedgeld in de AWBZ

De CG-Raad trok kort geleden bij de Tweede kamer aan de bel over de hoogte van het zak- en kleedgeld van mensen in een intramurale AWBZ-instelling. Minister Donner meende dat die gelden een toereikend inkomensniveau garanderen. De CG-Raad was het hier niet mee eens.

Het onderzoek waar de minister zich op baseert, houdt geen rekening met alle onkosten waar mensen mee te maken hebben. De CG-Raad pleitte voor een onderzoek naar de hoogte van het zak- en kleedgeld.

Tweede Kamer unaniem

De Tweede Kamer ondersteunde op 3 juli dit voorstel van de CG-Raad. Een Kamerbreed aangenomen motie vraagt de regering om een onderzoek. Dit onderzoek moet opheldering geven over de normbedragen die mensen in een intramurale instelling nodig hebben voor hun levensonderhoud. Het onderzoek moet tevens verduidelijken in hoeverre die bedragen aangepast moeten worden, daarbij rekening houdend met specifieke behoeften, noodzakelijke uitgaven en beperkingen van de doelgroep.

De Tweede Kamer wil voor het einde van 2008 geïnformeerd worden over de uitkomsten van het onderzoek. De CG-Raad neemt op korte termijn contact op met het ministerie van SZW om te vragen naar de manier waarop dit onderzoek ter hand wordt genomen. De CG-Raad overweegt om het Nibud te vragen een vergelijkend onderzoek te doen.

Aanpassingen later

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal de Haagse politiek kijken naar mogelijke aanpassing van het zak- en kleedgeld.

(Geplaatst: 9 juli 2008)