Woonbond


09-07-2008

Vogelaars wijkaanpak leidt tot waterbedeffecten

De kans op waterbedeffecten is levensgroot als de wijkaanpak beperkt blijft tot de 40 krachtwijken van minister Ella Vogelaar (WWI). Er is veel te weinig aandacht voor andere (potentiële) probleemwijken. Dit concludeert onderzoeksinstituut Nicis in zijn studie Na de sloop. We moeten van veertig wijken naar veertig steden, zo concludeert prof. dr. Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur van Nicis. Een krachtige voortzetting van het Grotestedenbeleid na 2009 is dan ook hard nodig. In de Volkskrant van 9 juli zegt hij echter niets te zien in grootschalige sloop in wijken om concentraties van problemen 'te verdunnen'. 'Daar geloven wij dus niet in. Voor die theorie bestaat geen enkel bewijs. Het is enorm kostbaar en radicaal om sociale problemen op te lossen met ruimtelijke maatregelen.'

In Den Haag, Utrecht en Leiden werd in de periode 2005-2008 onderzoek uitgevoerd naar de waterbedeffecten van gebiedsgericht stedelijk beleid. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht definiëren het waterbedeffect als een gevolg van een beleidsmaatregel met een (on)bedoelde invloed op een ander gebied dan waarvoor de beleidsmaatregel is bedoeld.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de laagopgeleide bewoners, die vanwege sloop moeten verhuizen, terechtkomen in vaak aangrenzende - wijken die sterk lijken op de wijk waar zij woonden. Verder verhuisden allochtonen vaker dan autochtonen naar wijken met een hoger percentage allochtonen. Volgens de onderzoekers is er duidelijk sprake van waterbedeffecten. Er is reden tot zorg, zo stellen de onderzoekers. Hafkamp: Dit land telt bijna tweehonderd wijken die nodig in de revisie moeten. Het nieuwe stedenbeleid zou moeten bestaan uit een wijkenfonds met daarin voldoende middelen om ál die wijken aan te pakken. Dat is een proces van lange adem. Niet alleen de rijksoverheid zou moeten investeren, maar ook de steden zelf, evenals maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.