TenneT


Overeenkomst over verplaatsing schakelstation Bleiswijk

080709 Bleiswijk 09-07-2008 TenneT heeft samen met de gemeentes Zoetermeer en Lansingerland een overeenkomst getekend over het verplaatsen van het 380 kV hoogspanning- transformator-schakelstation Bleiswijk. Het transformator- en schakelstation van landelijk netbeheerder TenneT verhuist in 2010 van de noordkant naar de zuidkant van de A12. De huidige locatie ligt precies in het gebied waar de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland het toekomstige vervoersknooppunt Bleizo willen realiseren . Daarom is het nodig het transformator- en schakelstation te verplaatsen naar een locatie nabij Hoefweg-Zuid.

Het hoogspanningsstation Bleiswijk vormt straks de schakel tussen de noordring en de zuidring van de nieuwe 380kV-verbinding door de Randstad. Deze verbinding legt TenneT in nauwe samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en VROM aan. Voor het schakelstation, dat voor de aanleg van de nieuwe verbinding en toekomstige capaciteitsbehoefte in het omliggende gebied flink moet worden uitgebreid, zitten de procedures in de besluitvormingsfase. TenneT wil in het najaar gaan beginnen met de bouw van het station.

Bleizo wordt het nieuwe NS-station aan de spoorlijn Utrecht - Den Haag. Bleizo staat niet alleen voor het nieuwe NS-station, maar ook voor de hoogwaardige inrichting van het gebied eromheen. Het gaat om het gebied rond de A12 aan de zuid-oostkant van Zoetermeer en aan de noordkant van Lansingerland. Beide gemeenten besloten in januari 2008 gezamenlijk het gebied en station Bleizo te ontwikkelen. Het is een gebied dat nu dreigt te verrommelen, maar dat zich met de komst van dit openbaar vervoersknooppunt verzekerd weet van werkgelegenheid, betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een parkachtige uitstraling.

Kijk voor meer informatie op www.randstad380kv.nl