Gemeente Helden

Inzamelen taxussnoeisel voor medicijn kankerbestrijding In de jonge scheuten van de taxus baccata, zit de scheikundige stof 10-deacyl-baccatine, die gebruikt wordt als basisbestand voor een geneesmiddel dat kankerremmend werkt bij onder meer eierstok-, baarmoeder-, borst- en longkanker. Bij de aanleg en herinrichting van bedrijfs- en particuliere tuinen wordt vaak taxus toegepast, zoals taxushagen en solitaire taxusstruiken. De meest toegepaste soort is taxus baccata, in de volksmond venijnboom genoemd. Om een mooie en strakke haag te behouden moeten deze hagen en struiken elk jaar, minimaal één keer gesnoeid worden.

Voor verwerking in het kankerremmend geneesmiddel zijn alleen de groene eenjarige scheuten bruikbaar. Het snoeisel moet droog en schoon zijn, raadzaam is dan ook om het op te vangen op zeil.

Dit snoeisel kunt u gratis inleveren. Het is van belang dat het snoeisel op de dag van snoeien ingeleverd of aangeboden wordt tussen 15.00 en 17.00 uur op onderstaand adres in verband met verdere verwerking.
Landelijk vindt de coördinatie plaats door de Firma Stolk Medicinal Plants B.V. die regionaal inzamelaars/snoeiers hebben om dit uit te voeren in de periode juli, augustus en september.

Binnen uw regio wordt dit inzamelen en eventueel snoeien verzorgd door:

Metsemakers Groenverzorging, Dorpstraat 64 - 6095 AJ Baexem, tel. (0475) 45 31 37 of (06) 50 64 86 09, e-mail: metsemakers02@home.nl

Voor elke behandeling is ongeveer 3 m³ snoeisel nodig, vandaar dat er een grote vraag en behoefte naar snoeisel is.

Wenst u meer informatie of weet u nog grote haagbezitters neem dan contact op met ons (zie bovenstaande adresgegevens). Al naar gelang het ingeleverde snoeisel zal dit beloond worden met een attentie of passende vergoeding.

24-6-2008 09:44