Gemeente Helden

Vrijwilligerwerk Helden

Vrijwilligersbeleid
Een goed vrijwilligersbeleid is één van de belangrijkste instrumenten voor het goed functioneren van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Deze organisaties drijven immers op de inzet en het enthousiasme van vrijwilligers. Dat gaat meestal niet vanzelf. Het werven, behouden en gemotiveerd houden van vrijwilligers is alleen mogelijk, als dit gebeurt op grond van een beleid, een vrijwilligersbeleid.

Actuele vacature
Wij zijn dringend op zoek naar wandelvrijwilligers die eventueel een rolstoel kunnen duwen. Eenmaal per week op een vast dagdeel. Dagdeel in overleg.

Een aanzet tot vrijwilligersbeleid

Onder vrijwilligersbeleid verstaan we beleid dat is gericht op de vrijwilligers. Dat wil zeggen al die maatregelen die erop gericht zijn dat vrijwilligers hun werk goed en met voldoening (blijven) doen. Beleid is het vaststellen wat op welke wijze en binnen welke termijn met vrijwilligerswerk bereikt moet worden.

Dit vraagt eerst om een grondige analyse van uw vrijwilligersbeleid. U moet dan kritisch kijken naar de actuele situatie van de vrijwilligers om gegevens te verzamelen over hoe het beleid eruit ziet. Vastgesteld wordt waaraan wel wat wordt gewerkt en waaraan niet. Op basis van deze gegevens kan dan worden gekeken waar de voornaamste problemen en knelpunten liggen.

Vervolgens stelt u prioriteiten. Het is immers niet mogelijk om alle knelpunten in één keer op te lossen. Daarbij moet ook worden gekeken naar wat haalbaar is en wat niet.

Op basis hiervan worden plannen gemaakt waarin de doelen beschreven staan, welke activiteiten uitgevoerd moeten worden, wie dat moet doen en welke middelen daarvoor nodig zijn en binnen welke termijn een en ander gerealiseerd moet worden. Over die plannen zal eerst zorgvuldige besluitvorming moeten plaatsvinden alvorens tot uitvoering te kunnen overgaan. Vervolgens worden de plannen uitgevoerd. Tot slot wordt vastgesteld of de voornemens gerealiseerd zijn en waarom wel of niet.

Uit ervaring blijkt dat het verstandig is om uw vrijwilligers hierbij te betrekken.

Vereniging of stichting?
Overweegt u een vereniging of stichting op te zetten? Dan is het goed om u van te voren te oriënteren op de verschillen hierin, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Klik hier om het schema met de verschillen tussen vereniging en stichting te bekijken.

Het belangrijkste verschil betreft de leden. Een vereniging heeft in ieder geval een bestuur, leden en een algemene vergadering. Een stichting heeft wel een bestuur, maar mag geen leden hebben. Een vereniging waarbij geen notariële akte opgemaakt is noemen we een informele vereniging.

Ook de hoofdelijke aansprakelijkheid verschilt tussen beide organisatievormen.

Voor meer informatie over het bovenstaande kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale of met de Kamer van Koophandel.

Voor meer informatie over het bovenstaande kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale Helden, tel. (077) 307 73 50 of mailen naar t.valckx@vorkmeer.nl.

25-6-2008 09:03