Partij van de Arbeid

Sociaaldemocratisch BTW pakket

09-07-2008 11:46

De PvdA in het Europees parlement is enthousiast over het BTW pakket dat de Europese Commissie voorstelt. PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg: Het permanent maken van een laag BTW tarief voor arbeidsintensieve en lokale diensten is echt een sociaaldemocratisch succes.'

Het voorstel
Eurocommissaris van Handel László Kovács heeft een lijst van producten en diensten gepresenteerd, waarvoor Lidstaten van de Europese Unie de vrijheid krijgen om het lage btw-tarief te heffen, als ze dat willen. Het gaat voornamelijk om arbeidsintensieve diensten zoals hulp in de huishouding, het verrichten van kleine reparaties (aan computers, fietsen, schoenen of horloges), persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist) en eten in restaurants. Hij wil hiermee een einde maken aan de verschillende tarieven die nu gelden in de EU-landen en de economische groei bevorderen.

Nederland
In Nederland vallen voeding, geneesmiddelen, restaurants , kleermakers, landbouwproducten en culturele diensten al onder het verlaagde 6-procentstarief. Enkele jaren geleden werden daar tijdelijk tot 2010 de kappers, fietsenmakers en schoenmakers aan toegevoegd. Dat lijkt nu dus over te kunnen gaan in een definitieve status.

Europa
Het verlagen van het BTW tarief voor arbeidsintensieve diensten is in 1997 door de sociaaldemocratische fractie (PES) in het Europees Parlement naar voren geschoven als middel om meer reguliere banen te creëren. In de periode daarna heeft Van den Burg er steeds samen met vakbonden en belangenorganisaties van bijvoorbeeld schoenmakers, kappers en fietsenmakers op aangedrongen het experiment voor de invoering van een laag BTW tarief op arbeidsintensieve en lokale diensten overeind te houden en structureel te maken. In tegenstelling tot zijn voorganger Bolkestein onderstreept Eurocommissaris Kovacs nu het belang van een laag BTW tarief door de optie permanent te maken.

Als het aan de Europese Commissie en de socialisten in het Europees Parlement ligt blijven zowel kleine reparatiediensten (zoals fietsen-, horloge-, en schoenmakers) als schoonmaak- en verzorgingsdiensten op het lage BTW tarief. Als deze sectoren gedwongen zouden worden nu weer het hoge tarief te hanteren, zou dat rampzalig zijn voor de werkgelegenheid in die sectoren en voor de toch al omhoogschietende inflatiecijfers, aldus Van den Burg.

Goedkeuring
Het voorstel voor een verlaagd tarief moet nog goedgekeurd worden door de 27 lidstaten. De lidstaten worden niet verplicht om de in het voorstel genoemde goederen en diensten onder het lage BTW-tarief te brengen.