Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Minister overhandigt eerste veiligheidskeurmerk ziekenhuis

Nieuwsbericht, 9 juli 2008

De invoering van een nieuw veiligheidsmanagementsysteem (VMS) moet het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen terugdringen.

Minister Klink overhandigde vandaag het eerste VMS-certificaat aan de radiotherapeutische instelling Maastro Clinic uit Maastricht. Aan het eind van 2009 moeten alle ziekenhuizen in Nederland zo'n systeem hebben.

Het verzamelen van informatie over de patiëntveiligheid in de eigen instelling moet deel gaan uitmaken van het reguliere administratieve proces. Daarmee kunnen instellingen hun kwaliteit en veiligheid verbeteren. Helft minder fouten

Een aantal ziekenhuizen onderzoekt inmiddels hoe het VMS het beste in de sector kan worden ingevuld. Volgens de minister heeft Maastro Clinic hierbij een voorbeeldfunctie. 'Daar ben ik erg blij mee en ik hoop dat alle ziekenhuizen voor het eind van het jaar dit voorbeeld volgen. Er is geen ruimte voor achterblijvers.'

Het systeem is onderdeel van het programma 'Voorkom schade, werk veilig'. Doel van dit programma is het terugdringen van het aantal vermijdbare fouten van 30.000 naar 15.000.