Vertrouwen bouwsector in overheid geschaad

09/07/2008 12:15

Bouwend Nederland

Aanbestedingswet: terug naar af

Het vertrouwen van de bouwsector in de overheid heeft een stevige deuk opgelopen. Dat zegt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland op het wegstemmen door de Eerste Kamer van een nieuwe aanbestedingswet. Het voorstel verdiende volgens Brinkman niet de schoonheidsprijs, maar was wel gewenst om een eind te helpen maken aan de willekeur van de circa 4000 aanbestedende (semi) overheidsdiensten en om uniformiteit te helpen bevorderen in de wijze van aanbesteden.

Het bedrijfsleven heeft afgelopen jaren de zaken goed opgepakt. Brinkman wijst in dat verband op de rapportage van de Regieraad Bouw met als conclusie dat het vertrouwen in en tussen marktpartijen goeddeels hersteld is, dat integriteit loont en dat verhoudingen zijn genormaliseerd. Dat zijn de 'credits' voor het bedrijfsleven.

Het wachten is nu echter nog op adequate regelgeving waarmee de overheid op zijn beurt de voorwaarden regelt voor een moderne aanbestedingspraktijk. En die blijft dus tot nader orde uit.

Brinkman benadrukt bovendien dat het bedrijfsleven zich in de afgelopen heeft ingespannen om uitvoeringsmaatregelen voor de nieuwe wet bruikbaar te helpen maken. Het is volgens de voorzitter van Bouwend Nederland dan ook wrang dat die inspanning vooralsnog vergeefs geweest is en dat de overheid weer terug is bij af. Het afschieten door de Senaat van het wetsvoorstel rond het aanbesteden betekent simpelweg dat de overheid te kort is geschoten en dat het vertrouwen van de bouwsector in de overheid een stevige deuk heeft opgelopen.

De huidige aanbestedingspraktijk is volgens Brinkman hard aan verandering toe is. Momenteel blijft innovatie uit, staat de markt buitenspel, laten contracten geen ruimte en wordt amper gegund op basis van kwaliteit maar vooral en alleen op prijs. Dan krijg je in principe dus ook niet het beste product, stelt de voorzitter van Bouwend Nederland. Verder menen de aanbestedende diensten naar eigen inzicht eisen aan marktpartijen te kunnen stellen. In de praktijk kunnen verder nagenoeg geen alternatieven worden ingediend en zijn disproportionele eisen (referentiewerken) aan inschrijvers meer regelmaat dan uitzondering en worden gestanddoeningstermijnen veelvuldig opgerekt.

Brinkman roept de overheid op om de onwenselijkheid daarvan te onderkennen en zo snel mogelijk de handschoen weer op te pakken en te werken aan een degelijke aanbestedingswet, die zorgt voor eenduidigheid en uniformiteit. De bouwsector is er rijp voor.





http://www.bouwendnederland.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,