Gemeente Oirschot

Uniek beveiligingsproject voor ondernemers en instellingen 28 oirschot veilig LOGO WEB.jpg

Eind vorig jaar is het project `Oirschot Veilig' van start gegaan. Dit project heeft als doel om een draadloos cameranetwerk voor de héle gemeente te realiseren. Dus niet alleen voor de bedrijventerreinen, maar ook voor het buitengebied en het centrum. Iedere ondernemer en instelling kan aan dit concept meedoen. Het project is een initiatief van de Stichting beveiliging bedrijventerreinen Oirschot.

Met de komst van beveiliging op de industrieterreinen verplaatst de criminaliteit in de gemeente zich van industrieterreinen naar bedrijven in het centrum en vooral ook in het buitengebied. De verwachting is dat deze trend zich verder zal voortzetten. De stichting beveiliging bedrijventerreinen Oirschot wil deze ongewenste ontwikkeling een halt toeroepen. Daarop is de projectgroep `Oirschot Veilig` in het leven geroepen om een vernieuwend plan te maken voor het beveiligen van de hele gemeente.

Oirschot veilig en leefbaar

Doel van `Oirschot Veilig' is om de gemeente veilig en leefbaar te houden voor ondernemers en inwoners. Met dit project kunnen de ondernemers en instellingen laten zien dat ze zich hier medeverantwoordelijk voor voelen. Bovendien voorkom je met een goed beveiligingssysteem dat in de toekomst hoge kosten nodig zijn voor maatregelen om de criminaliteit te bestrijden.

Enkele doelstellingen van het project zijn: vermindering van gevoelens van onveiligheid bij bedrijven (-30%), minder overlast (-30%), minder vernielingen (-50%), minder inbraken (-25%) en méér aangiftes (+25%). Kortom: een aangenaam vestigingsklimaat voor ondernemers, maar tegelijkertijd kostenbesparing door gezamenlijke investering.

De boer op

Op basis van een behoefte-inventarisatie is het plan uitgewerkt. Het ambitieuze plan omvat:


· een communicatieplatform waar ondernemers knelpunten kunnen signaleren;


· een draadloos cameranetwerk voor ondernemers - gekoppeld aan een regionale toezichtruimte - voor een optimale veiligheid en minder criminaliteit;


· een menukaart `safety & security' waarmee ondernemers diensten en advies op het gebied van beveiliging en veiligheid kunnen inkopen.

De besturen van ondernemersverenigingen zijn enthousiast en hebben hun medewerking toegezegd. De aanbesteding is inmiddels afgerond en de projectgroep gaat nu de boer op. Volgens de projectgroep Oirschot Veilig en het bestuur van de Stichting beveiliging bedrijventerreinen Oirschot is het project goed realiseerbaar en zijn de doelstellingen zeker haalbaar. Zij hopen dat alle ondernemers en instellingen in Oirschot aan dit project meedoen.

Informatie

Op 1 september vindt de eerstvolgende informatieavond voor alle belangenorganisaties plaats in Gasterij De Beurs. De organisatie vertrouwt erop dat het project in het voorjaar van 2009 operationeel is.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan van Rooy van de projectgroep Oirschot Veilig, telefoon (0499) 573 846, e-mail info@jdt-oirschot.nl. U kunt natuurlijk ook kijken op www.oirschotveilig.nl.