Gemeente Oirschot

Subsidiebeleid en accommodatie- en tarievenbeleid gemeente Oirschot

De gemeente Oirschot stelt een nieuw subsidiebeleid en accommodatie- en tarievenbeleid op. Op 23 juni is de eerste formele stap in dit proces gezet en heeft de raad de kaders en uitgangspunten voor het nieuwe subsidiebeleid vastgesteld.

Uitgangspunten en kaders

Op 23 juni heeft de raad de kadernotitie voor het subsidiebeleid vastgesteld. In deze kadernotitie zijn de kaders en uitgangspunten voor het nieuwe subsidiebeleid geformuleerd. Hierin zijn uitgangspunten opgenomen over thema's en doelen, budgettaire neutraliteit, begrenzing van het nieuwe beleid, basisvoorzieningen, soorten subsidies, indexering, accommodatiesubsidie en eigen inkomsten van verenigingen en stichtingen.

Voorbeelden van deze uitgangspunten zijn onder andere dat bezuiniging geen doelstelling is van het subsidiebeleid, het nieuwe beleid alleen betrekking heeft op niet-professionele instellingen en er voortaan gewerkt gaat worden met structurele subsidies (vast te stellen voor een meerjarige periode) en incidentele subsidies. In het vervolgtraject werkt de gemeente, in samenwerking met de betrokken partners, de kaders en uitgangspunten verder uit. In dit traject wordt bijvoorbeeld vastgesteld wat wel en wat niet tot de basisvoorzieningen behoort. De volledige tekst van de kadernotitie kunt u terug vinden op de website van de gemeente Oirschot.

Planning

Door tijdgebrek tijdens de opiniërende raadsbijeenkomst op 3 juni kan de raad de kadernotitie voor het accommodatie- en tarievenbeleid pas op 30 september vaststellen. Dit betekent concreet dat de eindtermijn voor het vaststellen van zowel het subsidie- als het accommodatie- en tarievenbeleid gewijzigd wordt van december 2008 naar februari 2009. We gaan in deze planning, onder voorbehoud, uit van een definitieve invoering van het nieuwe beleid per 1 januari 2010.

Klankbordgroep

De gemeente wil alle betrokkenen zoveel mogelijk betrekken bij de totstandkoming van de plannen. Om deze betrokkenheid te garanderen heeft de gemeente een klankbordgroep samengesteld die bestaat uit een representatieve vertegenwoordiging van verenigingen, stichtingen en instellingen die door de gemeente worden gesubsidieerd. De eerste bijeenkomst met de klankbordgroep, ter bespreking van de kadernotitie en verdere uitwerking hiervan, vindt in de nieuwe planning eind oktober/ begin november plaats. Begin december bespreekt de gemeente in een tweede bijeenkomst de concept nota subsidiebeleid en accommodatiebeleid met de klankbordgroep. Verenigingen die participeren in de klankbordgroep ontvangen in oktober een uitnodiging voor de eerste bijeenkomst.