GroenLinks

GroenLinks: Rouvoet moet stoppen met zijn prep camps

9 juli 2008

GroenLinks roept minister Rouvoet op te stoppen met de ontwikkeling van prep camps voor onwillige jongeren. Onderzoek van het SCP laat zien dat dergelijke kampen averechts effect hebben. Dibi: "Ik zeg altijd jongeren hebben geen kampen maar kansen nodig. De minister moet veel meer budget en energie investeren in juist de jongeren die (nog) geen problemen veroorzaken. Zorg dat zij kunnen voetballen en muziek kunnen maken of toneel." Bovendien moeten jongeren directe toegang hebben tot iemand die ze in vertrouwen kunnen nemen.

Uit het onderzoek van SCP blijkt ook dat de aanpak van bijvoorbeeld instellingen zoals Glenn Mills en Den Engh juist het risico verhogen dat jongeren opnieuw in de fout gaan. Enige tijd geleden bleek al dat er veel mis gaat in deze instellingen. GroenLinkskamerleden Tofik Dibi en Naïma Azough vinden dat dit nog meer aanleiding geeft het beleid ten aanzien van deze instellingen te herzien.

Tofik Dibi
Naïma Azough

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Azough (beiden GroenLinks) aan de minister van Jeugd en Gezin over het averechts effect van heropvoedingskampen (ingezonden 9 juli 2008).


1. Hebt u kennis genomen van het SCP-rapport 'Sociale veiligheid ontsleuteldveronderstelde en werkelijke effecten van veiligheidsbeleid'?


2. Hoe beoordeelt u de conclusie dat heropvoedingskampen averechts werken? Bent u het met mij eens dat deze conclusie aanleiding geeft om uw beleid ten aanzien van prep camps te herzien? Zo nee, waarom niet?


3. Wat is de stand van zaken als het gaat om de prep camps? Welke pilots lopen er op dit moment en voor welke doelgroepen?


4. Gaat het in de pilots nog steeds alleen om vrijwillige deelname of wordt er inmiddels ook geëxperimenteerd met onwillige jongeren? Zo nee, hoe kunnen de pilots dan informatie verschaffen over de effectiviteit van de prep camps voor juist deze doelgroep?


5. Geeft het onderzoek aanleiding om het beleid ten aanzien van bijvoorbeeld Glenn Mills en den Engh te herzien?


6. Hoe beoordeelt u de conclusie dat gedragsbeïnvloedende maatregelen en sociale vaardigheidstrainingen effectiever zijn? Geeft dit nog aanleiding tot een beleidswijziging?


7. Wanneer kan de Kamer de kabinetsreactie op het SCP rapport tegemoet zien?