Unive Paludanus Prijs 2008 van start Zorg verdient een prijs

09/07/2008 13:24

UVIT

Alkmaar, 9 juli 2008

Persbericht

Alkmaar - De inschrijving voor de Univé Paludanus Prijs 2008 is gestart. Univé Zorgverzekeringen reikt voor de tiende maal de prijs uit aan een instelling, organisatie of persoon die met een zichbaar resultaat een bijdrage levert aan de verbetering van de kwaliteit van zorg die door patiënten en consumenten zelf wordt ervaren. De prijs bestaat uit een onderscheiding en een film van het project voor de drie genomineerden. De winnaar ontvangt een geldbedrag van Euro 10.000,- tijdens de prijsuitreiking op 18 december 2008.

Univé spant zich ervoor in dat patiënten en consumenten kwalitatief goede zorg krijgen. Met het instellen van deze prijs wil Univé de kwaliteit van de gezondheidszorg zichtbaar maken en kwaliteitsverbetering bevorderen. Univé hoopt hiermee een landelijk toegevoegde waarde aan de kwaliteitsverbetering van zorg te realiseren.

Jury

De jury staat onder voorzitterschap van mw. Pia Dijkstra (TV-presentatrice gezondheidsprogramma's AVRO) en bestaat verder uit mw. E. de Visser (onderzoeksjournaliste De Volkskrant), Dr. M.J.W. Sprenger (Directeur-Generaal Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Prof.Dr. P.A. Vo(uu)te (Em.Prof. Kindergeneeskunde i.h.b. kinderoncologie Universiteit van Amsterdam) en R.M. Jerphanion (bestuurslid Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie).

Aanmelding project en procedure

Belangstellenden kunnen tot 22 augustus 2008 hun project via het deelnameformulier indienen. Informatie over de prijs, de voorwaarden en het deelnameformulier staan op de website www.unive.nl/paludanusprijs. Eind september wordt bekend gemaakt welke projecten door de jury zijn genomineerd. Op 18 december 2008 presenteren drie genomineerden hun project zowel mondeling als op de film. Op basis van deze presentatie kiest de jury dezelfde middag de winnaar van de Univé Paludanus Prijs.

Winnaar 2007

De winnaar van vorig jaar was het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam met het project Acute Hersenhulp. Door een goed georganiseerde en gecoördineerde zorg tussen ambulancediensten en het ziekenhuis kan snel hulp geboden worden aan patiënten met een beroerte. Want iedere seconde telt. Hoe sneller de behandeling start, hoe minder schade er bij de patiënt optreedt.

Het winnen van de Univé Paludanus Prijs heeft geleid tot meer belangstelling voor deze aanpak. Diverse ziekenhuizen in het land zijn soortgelijke projecten opgestart dankzij het AMC.

Achtergrond Univé Paludanus Prijs

De prijs ontleent haar naam aan Bernardus Paludanus (1550-1633), destijds stadsdokter in Enkhuizen en internationaal vermaard wetenschapper. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs is een peperboompje. Paludanus is met een peperboompje vereeuwigd op een schilderij in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan peper werd toen een geneeskrachtige werking toegedicht. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs symboliseert peper als een prikkel om kwaliteitsverbeteringen in de gezondheidszorg voor een breed publiek zichtbaar te maken.





http://www.unive.nl/paludanusprijs

http://www.uvit.nl/