Provincie Noord-Holland

Kasteel Nuwendoorn herrijst

9-7-2008

Op 4 juli 2008 was er een open dag voor publiek op het kasteelterrein Nuwendoorn. Deze dag werd door de provincie Noord-Holland in samenwerking met gemeente Harenkarspel georganiseerd.

De open dag markeerde de afsluiting van een week van archeologisch onderzoek op het terrein. Nu de archeologen klaar zijn, wordt het oude kasteelterrein opgeknapt.
Dwangburcht t Huys ten Nuwendorne is in opdracht van Floris de Vijfde aan het einde van de 13de eeuw gebouwd. Honderd jaar later werd het echter alweer verzwolgen door het water, toen de Westfriese Omringdijk doorbrak. De burcht werd vergeten tot een boer in 1948 het toevallig ontdekte. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werd de burcht opgegraven en zijn de fundamenten voor een deel opgemetseld. Sinds de jaren 80 is de provincie Noord-Holland eigenaar van het Rijksmonument. Het terrein is ondertussen aan een opknapbeurt toe. De provincie heeft hiervoor een bedrag van 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Reconstructie Nuwendoorn
De plattegrond van het kasteel wordt opgehoogd, zodat het straks lijkt alsof men in de oude dwangburcht staat. Ook zal de voormalige Noordwesttoren herbouwd worden in staal, zodat het kasteel duidelijk in het landschap herkenbaar zal zijn.

Burcht Nuwendoorn

Voordat de schop de grond in kan, moesten archeologen bekijken wat er nog in de bodem bewaard is gebleven. Uit het archeologisch onderzoek bleek dat er in de vorige eeuw minder is opgegraven dan gedacht. Er is bijvoorbeeld niet gekeken op de oorspronkelijke breedte en diepte van de oude grachten. Wel zijn er onder de grachten sporen van een prehistorische nederzetting gevonden van ongeveer 200 voor Christus. Bij de herbouw zal hier rekening mee worden gehouden. De archeologische waarden zullen zoveel mogelijk in de bodem bewaard blijven, omdat dit de beste plaats daarvoor is.

Gedeputeerde landt op kasteelterrein
Op 4 juli hebben gedeputeerde Sascha Baggerman en Enno Brommet, burgemeester van Harenkarspel, gevierd dat het opknappen van het terrein nu van start gaat. Deze dag was het terrein open voor publiek. Er waren veel geĂŻnteresseerden en de dag was dan ook een groot succes. Baggerman landde na een parachutesprong op het kasteelterrein. Hier werd zij ontvangen door middeleeuwers, die hier hun kamp hadden opgeslagen. Samen met burgemeester Brommet onthulde zij het bouwbord voor het terrein. Verschillende experts vertelden verhalen over de geschiedenis, toekomst, het onderzoek en andere wetenswaardigheden van de Nuwendoorn. Naar verwachting zal de opknapbeurt in 2009 worden afgerond.

Sprong Sascha Baggerman
Sascha Baggerman tijdens haar sprong naar kasteelterrein Nuwendoorn, met een wapperende vlag van de Provincie Noord-Holland

Middeleeuwers
Middeleeuwers laten zien hoe er in de tijd van Floris de Vijfde geleefd werd. Bezoekers mogen ook een hapje proeven!

Informatie over de geschiedenis van het terrein, de resultaten van de opgraving en de plannen voor de toekomst zijn te vinden op de website van kasteelterrein Nuwendoorn.

Nieuwsredactie