Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


09.07.2008

In nieuwe voedingsnota veel aandacht voor gebruik betere vetten

In de recentelijk verschenen voedingsnota 'Gezonde voeding, van begin tot eind' wordt de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling geprezen om de ondernomen stappen bij het verlagen van de gehaltes verzadigde vetzuren en transvetzuren in de voeding. Benadrukt wordt dat er de afgelopen jaren een flinke stap is gezet in het verlagen van vooral de hoeveelheid industriële transvetzuren in levensmiddelen. Ook met het verlagen van de hoeveelheid verzadigde vetzuren is een goede start gemaakt.

Betere vetten
In de nieuwe voedingsnota, die afgelopen vrijdag door minister Klink (VWS) en minister Verburg (LNV) naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt benadrukt dat een teveel aan verzadigde vetzuren en transvetzuren het risico op coronaire hartziekten verhoogt. Onze voeding bevat, aldus de ministeries van VWS en LNV, meer verzadigde vetzuren en transvetzuren dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad. Volgens de aanbeveling van de Gezondheidsraad moet de gemiddelde consumptie van verzadigd vet lager zijn dan 10 en% (huidige consumptie is 14,5 en%) en voor transvetzuren lager zijn dan 1 en% (huidige consumptie is 1,8 en%). In de nota wordt beklemtoond dat het vervangen van het teveel aan verzadigde en/of transvetzuren in levensmiddelen door (meervoudige) onverzadigde vetzuren het risico op coronaire hartziekten vermindert. De vetzuursamenstelling van de voeding, het type vet, blijkt bij het voorkomen van chronische ziekten belangrijker te zijn dan de totale hoeveelheid vet in de voeding. De totale hoeveelheid vet in de voeding is wel van belang voor de energiebalans omdat alle vetzuren evenveel energie leveren. Het verlagen van het gehalte aan verzadigde vetzuren en transvetzuren in de voeding kan bereikt worden, volgens de ministeries, door de samenstelling van het vet te verbeteren en/of door producten te maken met minder vet.

Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling In de nota wordt de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling aangehaald, een samenwerkingsverband tussen aanbieders en afnemers van plantaardige vetten en oliën. Volgens de ministeries is de afgelopen jaren een substantiële stap gemaakt wat betreft het verlagen van de hoeveelheid industriële transvetzuren. Ook het gehalte verzadigd vet is verlaagd in levensmiddelen. VWS en LNV geven in de nota aan dat deze verlaging van de inname aan verzadigde vetzuren en transvetzuren moet worden gecontinueerd. De nadruk wordt daarbij gelegd op een verbeterd productaanbod (vetzuursamenstelling en/of hoeveelheid vet) door het bedrijfsleven (retail, restaurants e.d.). Het kabinet geeft aan dat in onder andere de sectoren koek, gebak en andere bakkerijproducten, vleesproducten en zuivel nog winst te halen is door het verbeteren van de samenstelling van het vet en/ of het verlagen van het vetgehalte. De horeca, cateraars en retail worden er op gewezen dat zij hierin ook hun aandeel kunnen leveren.

Voorlichting over betere vetten Ondersteuning en stimulering van het gebruik van betere vetten zal plaatsvinden via het project Goede Voeding van het Voedingscentrum. Ook onderstrepen VWS en LNV het belang van voorlichting aan de consument via onder andere het productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO).

Vis- en vleesconsumptie
VWS en LNV stellen ook dat de huidige visconsumptie te laag is. De consumptie van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Ongeveer de helft van de bevolking eet maximaal een keer per maand vis. De aanbevolen inname van vis is twee keer per week één portie à 100 - 150 gram waarvan ten minste één portie vette vis. De ministeries geven aan dat de consumptie van vis de voorkeur heeft boven met visolievetzuren verrijkte levensmiddelen omdat nog onzeker is of het gezondheidseffect hiervan gelijkwaardig is aan het effect van visconsumptie. Voor mensen die niet van vis houden, zou dit een aanvaardbaar alternatief zijn, aldus VWS en LNV. Bij gebruik van visoliesupplementen bestaat een risico op overdosering, vandaar dat de beschreven voorkeur in de nota uitgaat naar het (natuurlijke) product. Wat betreft vlees stellen de ministeries dat de voorkeur uitgaat naar magere varianten, omdat vlees en vleeswaren veel verzadigde vetzuren kunnen bevatten.

Gezonde voedingskeuze gemakkelijker Het kabinet wil dat het voor de consumenten gemakkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. De overheid beoogt een gezond voedingspatroon bij de consument beter mogelijk te maken door middel van twee wegen:
* Het creëren van de situatie waarin de consument een gezonde keuze kan maken. Hierbij zijn onafhankelijke voorlichting en informatie essentieel.

* Het bevorderen van een gezond aanbod van levensmiddelen door een betere beschikbaarheid van gezonde voeding en verbeterde samenstelling van levensmiddelen. De industrie, retail, horeca inclusief catering, attractieparken, sportkantines, scholen en werk spelen hierbij een rol. Ook kunnen nieuwe levensmiddelen worden ontwikkeld die (beter) passen in een gezond voedingspatroon.

Om de keuze voor gezonde voeding beter mogelijk te maken, wordt specifiek ingezet op voorlichting over en een verbeterd aanbod van groente, fruit, volkoren graanproducten en vis en een verbeterde samenstelling van producten wat betreft de vetzuren en het zoutgehalte. Daar gezonde voeding bestaat uit een gevarieerd consumptiepatroon, komt - aldus VWS en LNV - in de voorlichting de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van op de afzonderlijke producten. Hierbij spelen het Voedingscentrum, NGO's, inclusief fondsen en patiëntenverenigingen, voorlichtingsbureaus van productschappen en onderwijs/opleidingen een rol. Daarnaast wil het kabinet dat de voedingsmiddelenindustrie het voedselaanbod gezonder en gevarieerder maakt. De Richtlijnen Goede Voeding gelden hierbij als uitgangspunt. De overheid gaat hierbij uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, producenten en maatschappelijke instellingen zoals scholen, werkgevers etc. Initiatieven voor productverbetering, zoals het 'Ik Kies Bewust'-logo, zetten volgens VWS een beweging in gang die, gedragen door de aangesloten organisaties, ook voor anderen dan alleen de deelnemende producenten, retailers en cateraars richting geven. De verbetering van de samenstelling van producten wordt gemonitord door de VWA en het bedrijfsleven zelf.

Van jong tot oud
De overheid vindt dat consumenten bewuster moeten kunnen kiezen voor een gezonde voeding. Dit alles bij voorkeur 'van begin tot eind', of: van jong tot oud. In de nota liggen de speerpunten van het voedingsbeleid bij de jeugd en bij de ouderen. Bij de jeugd omdat gezonde voedingsgewoonten op jonge leeftijd een goede basis leggen en gezondheidswinst opleveren voor nu en later. En bij de oudere omdat onder meer ondervoeding van ouderen een serieus, maar onderbelicht probleem is. Ook is het beleid gericht op personen met een lage sociaal-economische status vanwege hun voedingsgewoonten die vaker tot gezondheidsachterstanden leiden.

Gezondheidswinst
De overheid stelt in de voedingsnota dat als de gehele Nederlandse bevolking voldoet aan de voedingsaanbevelingen, er in 20 jaar naar schatting 140.000 mensen minder sterven dan bij voortzetting van de huidige situatie. Het kabinet vraagt daarom de voedingsmiddelenindustrie, handel, retail, catering en horeca om hun voedselaanbod gezonder en gevarieerder te maken en om consumenten duidelijk te maken wat de samenstelling van een product is.

Via de volgende link kunt u de voedingsnota 'Gezonde Voeding, van begin tot eind' downloaden.