Gemeente Beuningen


Inwoners Beuningen positief over afvalinzameling Bij negen gemeenten in de regio Nijmegen is onderzocht wat de bewoners van de afvalinzameling vinden. De uitslag is een ruime voldoende! Ook inwoners uit Beuningen geven een positieve beoordeling. Ze zijn met name te spreken over de service en de inzameling volgens het principe `de vervuiler betaalt'.
foto afvalman met bak en zak

Grote respons
Het onderzoek is uitgevoerd door de Radboud Universiteit in samenwerking met de MARN (Milieu en Afvalsamenwerking Regio Nijmegen). 36% van de bewoners die een enquêteformulier kreeg toegestuurd, heeft gereageerd. Door deze grote respons is een representatief beeld verkregen.

Zeer tevreden over diftar
De inwoners van Beuningen zijn zeer tevreden over diftar (afvalinzameling volgens het principe `de vervuiler betaalt'). Ruim 80% is positief tot zeer positief. Slechts 4% is negatief. De voorkeur gaat uit naar een inzamelsysteem met tariefzakken (30%) of containers met volume/frequentie (37%). De uitbreiding van de zomerinzameling (de wekelijkse inzameling) van gft- en restafval in de maanden mei tot en met september wordt zeer gewaardeerd (rapportcijfer 8,7).

Afvalscheiding is ingeburgerd
Uit het onderzoek blijkt verder dat afvalscheiding van papier, gft, glas, textiel, kca en apparaten volledig ingeburgerd is. Bijna iedereen geeft aan dat ze dit afval meestal tot altijd gescheiden aanbieden. De inwoners van Beuningen zijn erg tevreden over de service van de inzamelvoorzieningen voor deze afvalstromen. Voor de afvalstromen glas, textiel, kca en restafval scoort Beuningen zelfs als beste van de regio. Het meest genoemde verbeterpunt is het uitbreiden van het aantal inzamelpunten voor glas. 31% van de inwoners wil graag een kliko voor oud papier. En 85% van de Beuningenaren is bereid om kunststof apart in te zamelen.

Veel gebruik van compost
In Beuningen wordt samen met de gemeente Mook het meest gecomposteerd. 35% van de huishoudens heeft een gratis compostvat van de gemeente. 18% van deze huishoudens maakt geen gebruik (meer) van het compostvat. 52% gebruikt het compostvat altijd, 22% soms.

Gemeentewerf scoort goed
De mogelijkheden voor afvoer van grof afval zijn in Beuningen heel goed bekend. Men is dan ook heel tevreden over de service op de milieustraat Dar en de gemeentewerf. Als rapportcijfer kreeg de gemeentewerf zelfs een dikke 7½, de hoogste score in deze regio! Verbeterpunten voor de milieustraat Dar zijn een verlaging van de tarieven en het inkorten van de wachttijden. Op de gemeentewerf is een verruiming van de openingstijden en het inzamelen van meer afvalstromen gewenst.

Informatie over afvalstromen
Op het gebied van communicatie wordt de afvalgids veel gebruikt en goed gewaardeerd. De afvalrubriek in de Koerier wordt minder goed gebruikt als informatiebron. Over het algemeen geeft men aan dat het niet nodig is om over afzonderlijke afvalsoorten extra informatie te verstrekken.

Vervolg
De resultaten van het bewonersonderzoek worden meegenomen in de jaarlijkse evaluatie van de afvalinzameling. Deze evaluatie wordt tegelijk met de afvalbegroting behandeld in de gemeenteraad. Hoewel al duidelijk is dat er geen grote beleidveranderingen nodig zijn, is het wel belangrijk om op onderdelen op tijd bij te sturen. Daarmee hoopt de gemeente te bereiken dat de beoordeling van de afvalinzameling ook op de langere termijn zo positief blijft.

Rapport
Het volledige rapport kunt u bekijken bij > Digitaal loket > Milieu-loket > Emissies.