Senternovem


09-07-2008 | Gebruik eerste fabrikant-eigenverklaring gemeld bij Bodem+

Op 1 juli 2008 ontving Bodem+ de eerste melding van het gebruik van een fabrikant-eigenverklaring. Dit is een nieuw type milieuhygiënische verklaring binnen het Besluit bodemkwaliteit. DSM Thermoplastic Elastomers te Sittard maakte de eerste melding. De fabrikant-eigenverklaring met codering FEV-001 is gepubliceerd op de website van Bodem+. Zodra meer producenten het gebruik van fabrikant-eigenverklaringen melden wordt de lijst aangevuld.

Bij de productie van bouwstoffen moet de kwaliteit van de bouwstof worden aangetoond met een milieuhygiënische verklaring. Het Besluit bodemkwaliteit kent naast de gangbare partijkeuring en erkende kwaliteitsverklaring een nieuw type milieuhygiënische verklaring, namelijk de fabrikant-eigenverklaring. Deze wordt door de producent zelf afgegeven. De fabrikant-eigenverklaring wordt afgegeven zonder periodieke externe controles door een certificerende instelling en zonder erkenning van de verklaring door de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het product ligt dus volledig bij de fabrikant.

Handig middel
Voor fabrikanten is dit nieuwe type verklaring een handig middel voor producten waarbij zware borging van de kwaliteit onnodig is. Dit is het geval bij bouwstoffen waarvan de samenstellings- en emissiewaarden altijd ruim onder de norm liggen en waarbij voortdurende controle niets toevoegt aan de milieuhygiënische kwaliteit van het product.

Toelatingskeuring
Voordat een producent een fabrikant-eigenverklaring mag afgeven, moet hij met een toelatingskeuring aantonen dat zijn product aan de gestelde eisen voldoet. Een certificerende instelling voert de toelatingskeuring uit. De fabrikant-eigenverklaring loopt vooruit op de borgingssystematiek van de Europese Bouwproductenrichtlijn.

DSM Thermoplastic Elastomers te Sittard meldde de eerste fabrikant-eigenverklaring voor de producten Terra XPS ©en Terra Basic(TM), een instrooimateriaal voor kunstgrasvelden. Het toelatingsonderzoek is uitgevoerd door Intron Certificatie B.V. te Culemborg.

Meer informatie

Fabrikant-eigenverklaring
Lijst fabrikant-eigenverklaringen