Nederlandse Zorgautoriteit


De zorgverzekeringsmarkt in cijfers (0,27 MB)
Monitor eigen risico (1e rapportage) (0,12 MB) Monitor ziekenhuiszorg 2008 (0,82 MB)
Monitor zorgverzekeringsmarkt 2008 (0,77 MB)

NZa: meer beweging nodig op zorgmarkten

Publicatiedatum: 09-07-2008

Uitbreiding B-segment kan daaraan bijdragen

Voor een goed functionerend zorgstelsel is concurrentie op kwaliteit noodzakelijk. Verzekerden hebben nu nog te weinig informatie om zorgverzekeringen te kiezen op basis van kwaliteit. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa dringt aan op meer dynamiek op de zorgmarkten door keuzeondersteuning en betere zorginkoop door zorgverzekeraars. Voor de zorginkoop in de vrije ziekenhuiszorgmarkt (het zogeheten B-segment) signaleert de NZa gematigd positieve ontwikkelingen in de periode 2005-2007. De stijging van het volume is vooralsnog beperkt en de wachttijden nemen in 2007 licht af. Kwaliteit speelt een grotere rol in de onderhandelingen, maar harde kwaliteitsafspraken zijn nog niet gemaakt. In 2008 lopen de onderhandelingen moeizaam tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen, waardoor een groot gedeelte van de onderhandelingen nog niet zijn afgerond. Gezien de ervaringen sinds 2005 ziet de NZa geen reden de Minister van VWS te adviseren om af te zien van verdere uitbreiding van het B-segment.

De positie van de consument op de zorgverzekeringsmarkt in 2008 is verbeterd als het gaat om toegankelijkheid, onder meer via de collectieve zorgverzekeringen. Verzekerden zijn over het algemeen tevreden over de dienstverlening door zorgverzekeraars. De administratieve afhandeling van het overstappen verloopt over het algemeen goed. Daartegenover staat dat vernieuwing in het aanbod van zorgverzekeringen grotendeels ontbreekt. De felle prijsconcurrentie van de voorgaande jaren neemt af maar wordt in 2008 nog niet vervangen door concurrentie op de inhoud en kwaliteit van de verzekerde zorg.

Transparantie
Naast meer onderhandelingsvrijheid is meer vergelijkbare informatie over de kwaliteit van zorg nodig. Met deze informatie kunnen zorgverzekeraars zorgaanbieders met een goede
prijs/kwaliteitverhouding contracteren. Zorgverzekeraars moeten verzekerden goed informeren wie zij gecontracteerd hebben. Hierin schieten zij in 2008 nogal eens te kort. De NZa verwacht de komende jaren meer selectieve contractering waardoor transparantie van keuze-informatie steeds belangrijker wordt. Evenals de informatie over de financiële gevolgen van een keuze voor een zorgaanbieder. Zorgverzekeraars kunnen hun verzekerden met financiële prikkels stimuleren te kiezen voor voorkeursaanbieders. Bijvoorbeeld door het niet opleggen van het eigen risico als een verzekerde kiest voor het voorkeurziekenhuis van de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars moeten deze keuze-informatie wel op tijd in de overstapperiode aanbieden. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de onderhandelingen met zorgaanbieders tijdig zijn afgerond. De marktpartijen geven aan dit contracteerproces te willen vervroegen. De NZa toetst dit en de kwaliteit van keuze-informatie tijdens de volgende overstapperiode.

Overstappen en de aanvullende verzekering
De NZa treedt op tegen verzekeraars die door de overstapservice verzekerden tegenhouden de aanvullende verzekering bij de oude zorgverzekeraar te continueren. Daarnaast worden consumenten geconfronteerd met extra hoge premies voor aanvullende verzekeringen als zij geen basisverzekering bij de verzekeraar afsluiten. Deze hoge premies maken het moeilijk om de basisverzekering en aanvullende verzekering los van elkaar af te sluiten. Volgens de NZa ontstaat zo de situatie dat verzekerden worden beperkt in het overstapgedrag en de keuzevrijheid. Dit ondermijnt het uitgangspunt van de Zorgverzekeringswet. De NZa heeft niet de bevoegdheid in te grijpen in de contractvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen. De NZa kaart dit probleem aan bij VWS om te bezien of de NZa voor deze situatie nadere wettelijke bevoegdheden moet krijgen.

B-segment
De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars verlopen in 2008 moeizaam en zijn nog niet afgerond. De redenen hiervoor zijn het ver uiteenliggen van de prijzen waarop ziekenhuizen en zorgverzekeraars de onderhandelingen zijn ingegaan. Maar ook omdat dit de eerste keer is dat de kapitaallasten zijn verwerkt in de prijzen. Begin juni 2008 is naar schatting 50% van de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nog niet afgerond, waardoor het nog onduidelijk is of er meer balans is tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Op dit moment is daardoor ook weinig informatie bekend over de afgesproken prijzen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Eerste inzichten in de prijzen van 2008 laten een lichte nominale prijsstijging van 0,9%. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars verwachten zelf dat de ontwikkeling van prijzen in de bandbreedte van 0% - 5%ligt. De aandacht voor kwaliteit is toegenomen tijdens de onderhandelingen 2008. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken echter nog nauwelijks harde kwaliteitsafspraken. Verschillende initiatieven voor het transparant maken van kwaliteit lopen nog steeds. De NZa vindt het zeer belangrijk dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer werk maken van afspraken over de geleverde kwaliteit en de transparantie daarvan. Voor een goede werking van de markt is het belangrijk dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer bewegingsvrijheid krijgen om met elkaar te onderhandelen. De NZa ziet geen reden de Minister van VWS te adviseren om af te zien van verdere uitbreiding van het B-segment.

Bijlagen:

* Monitor Zorgverzekeringsmarkt 2008

+ De zorgverzekeringsmarkt in cijfers
* Monitor Ziekenhuiszorg 2008 (B-segment)
* Monitor Eigen Risico (1e rapportage)