PvdA Europees parlement


Sociaal-democratisch BTW pakket

7 juli 2008

Ieke van den Burg Enthousiast heeft de PvdA het BTW pakket van de Europese Commissie in ontvangst genomen. "Het permanent maken van een laag BTW tarief voor arbeidsintensieve en lokale diensten is echt een sociaal-democatisch succes", aldus PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg.

Het verlagen van het BTW tarief voor arbeidsintensieve diensten is in 1997 door de sociaal-democratische fractie, PES, in het Europees Parlement naar voren geschoven als middel om meer reguliere banen te creëren. In de periode daarna heeft Van den Burg er steeds samen met vakbonden en belangenorganisaties van bijvoorbeeld schoenmakers, kappers en fietsenmakers op aangedrongen het experiment voor de invoering van een laag BTW tarief op arbeidsintensieve en lokale diensten overeind te houden en structureel te maken. In tegenstelling tot zijn voorganger Bolkestein onderstreept Eurocommissaris Kovacs nu het belang van een laag BTW tarief door de optie permanent te maken.

Als het dus aan de Europese Commissie en de socialisten in het Europees Parlement ligt blijven zowel kleine reparatie diensten (zoals fietsen-, horloge-, en schoenmakers) als schoonmaak- en verzorgingsdiensten op het lage BTW tarief. Als deze sectoren gedwongen zouden worden nu weer het hoge tarief te hanteren, zou dat rampzalig zijn voor de werkgelegenheid in die sectoren en voor de toch al omhoogschietende inflatiecijfers, zegt Van den Burg. Het lijstje sectoren wordt uitgebreid met horeca en cateringdiensten en met luisterboeken, die in tegenstelling tot gedrukte boeken, nu nog niet van het lage tarief gebruik mogen maken.