Openbaar Ministerie

Nieuwe verdachte in onderzoek liquidatie Imaç

9 juli 2008

In het onderzoek naar de liquidatie van Nedim Imaç heeft de Nationale Recherche dinsdag een nieuwe verdachte geconfronteerd met diens vermoedelijke betrokkenheid bij de aanslag in 2007. Het gaat om een 37-jarige Amsterdammer van wie een DNA-spoor is aangetroffen in de vluchtauto die bij de aanslag is gebruikt. Omdat de man al gedetineerd is vanwege een andere strafzaak heeft het Openbaar Ministerie vooralsnog afgezien van zijn aanhouding.

De 40-jarige Imaç liep op zaterdagavond 17 februari 2007 van zijn auto naar een Turks restaurant in Amsterdam-Osdorp om daar de verjaardag van zijn zoon te vieren, toen hij meerdere keren werd beschoten. De oud-voorzitter van de voetbalclub FC Türkiyemspor overleed ter plekke.

Het onderzoek naar de liquidatie van Imaç maakt deel uit van het overkoepelende project Passage van het Openbaar Ministerie en de politie. Het project bestaat uit een reeks onderzoeken naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Het onderzoek door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) leidde in maart al tot de aanhouding van een andere 37-jarige verdachte. De rechtbank hief diens voorlopige hechtenis op, omdat de aanwijzingen voor de betrokkenheid van de man bij de liquidatie - zogenoemde ernstige bezwaren - niet sterk genoeg zouden zijn.
De rechter-commissaris in Amsterdam heeft deze verdachte vorige week donderdag echter opnieuw in bewaring gesteld vanwege de liquidatie. De hernieuwde voorlopige hechtenis heeft te maken met feiten en omstandigheden die de twee verdachten aan elkaar verbinden.